Vraag

Ik ben als fietser vrijdag 1 november op weg naar een (regio)wedstrijd geschept door een auto op het Dutmalapad, kruissing met Den Dolech. (haaientanden en verkeersbord aanwezig dat verkeer op Den Dolech voorrang moet geven)

Wat ik me kan herinneren:
Ik was aan het fietsen richting mijn wedstrijd. (omstreeks 19.15u)
Ter hoogte van: 51.449021,5.484524 *invoeren in google maps* keek ik naar rechts.
Daar zag ik een auto ter hoogte van: 51.448564,5.485317

Gezien ik daar op dat fietspad voorrang heb, ben ik normaal doorgefietst.
Ongeveer ter hoogte van 51.449259,5.485004 ben ik geschept aan de rechter kant door een Toyota en werd ik van mijn fiets geslingerd.
Bril vloog weg, pet vloog weg, boogtas van mijn rug, ik vloog ~2 a 3 meter naar links. (vergis je niet, die tas is minstens 5 kilo zwaar)

Ik lag op de grond: hoofdpijn, pijn in heupen, rechter been, linker pols, rechter onderarm/elleboog. (en tussen mijn schouderbladen, maar die pijn trok weg met het blijven liggen)

Op het moment dat ik alles aan informatie weer binnen begon te krijgen was er al 112 gebeld en moest ik blijven liggen tot ambulance kwam. Politie is er ook bij geweest.
Inzittende auto claimen tegen de politie niet harder dan 30km/u te hebben gereden omdat zij op een 'drempel' afreden, het Dutmalapad is een verhoogde fietspad.
Maar hun exacte snelheid wisten zij niet.
(zondag 3 november heb ik te horen gekregen dat op het TU/e terrein een snelheidslimiet van 15Km/u geld en gezien plaatsing slagbomen dat stuk nog als TU/e terrein zou moeten zijn)

1st responder heeft controle uitgevoerd e.d. Voor de zekerheid toch maar naar het ziekenhuis gestuurd.
Door politie een ritje naar ziekenhuis gekregen (ambulance werd overbodig bevonden).
Gezien letsel en mentale toestand (lichte shock) was ik grensgeval spoed, aldus behandeld met enige spoed.
Er zijn röntgenfoto's gemaakt van mijn heupen, linker pols, rechter knie, rechter elleboog.
Geen breuken geconstateerd.
Ik kreeg een drukverband om rechter elleboog/ onderarm en omstreeks 00.05 werd mij de keuze gesteld een nacht te blijven voor observatie of naar huis (onder de voorwaarde dat ik kon lopen)
Die nacht heb ik ook mijn verzekering gebeld (ik ben via mijn bank verzekerd als student) dat ik een aanrijding heb gehad en dat er binnenkort een schademelding volgt nadat ik alles qua kosten heb uitgezocht.

- Beiden van mijn mee kleurende brilglazen zijn beschadigd. ongeveer €180,- per glas
- Mijn fietshandschoen is gescheurd. ongeveer €20,-
- Mijn fiets heeft de volgende schade:
gescheurde trapper, verbogen derailleur beugel, kromme achteras, achterframe verbogen. Aankoop waarde fiets: €229,-
(maken zal waarschijnlijk duurder zijn dan vervangen)
- Rugtas (speciaal voor compoundboog) beschadigd, zelfs hengsel afgebroken. Waarde: €99,- wordt niet meer gemaakt/geleverd, vergelijkbaar systeem kost tegenwoordig €159,-
- Zichtbare beschadiging (niet kritisch) aan Carbon compound boog, waarde €1300,-
(onzichtbare beschadiging mogelijk in vorm van haarscheurtjes, situatie vergelijkbaar met een valhelm: vervangen of niet?)
- Kosten ziekenhuis, mijn "eigen risico" zal ik nu moeten gaan betalen...
- ik heb nu enkele belangrijke wedstrijden gemist, en qua conditie zal ik er een aantal moeten afzeggen / niet optimaal presteren.

Mijn vraag(/vragen) concreet:
- waar heb ik recht op?
- welke stappen moet ik ondernemen?
- maakt het uit dat alles meer dan 1 jaar oud is en ik er dus geen aankoopbonnen meer van heb? (van de boog kan ik eventueel bij de specialist waar ik hem gekocht heb opvragen)

Deel deze vraag

8 Reacties

1 Geachte vragensteller,

Vervelend om te horen dat u een ongeval is overkomen. Ik wens u allereerst veel sterkte toe.

Ik lees dat u na het ongeval naar het ziekenhuis bent gegaan en dat u verschillende kosten moet maken. U kunt er daarom voor kiezen juridische hulp in te schakelen. Deze kunnen u helpen bij het berekenen van uw schade en contact onderhouden met de verzekeraar. Omdat u als fietser bijzondere bescherming geniet, acht ik de kans groot dat de verzekeraar de kosten voor de juridische hulp volledig moet betalen. U kost het niets.

Heeft u nu nog lichamelijke klachten? Dan raad ik u tevens aan zo spoedig mogelijk contact met uw huisarts op te nemen. Deze kan u eventueel behandelen en/of doorverwijzen.

Overigens, mocht u dat wensen, dan kan ik u bijstaan. Ik verneem dan graag van u.

Bedankt voor uw stem!

Beoordeel:
* * * * *
1 Wat zult u geschrokken zijn en wat een vervelend ongeval. Ik wil u een voorspoedig herstel toewensen.
In Nederland zijn automobilisten verplicht verzekerd. De schade kan daarom bij de verzekeraar van de automobilist worden geclaimd. Omdat u letsel heeft en toch behoorlijk schade adviseer ik u om een jurist of advocaat in te schakelen die ervaring heeft met letselzaken. De kosten van rechtsbijstand claim ik altijd bij de verzekeraar zodat u dat niets kost. Ik ben graag bereid om u te helpen. U kunt via de knop direct contact mij inschakelen of u kunt dat ook via mijn profiel doen op deze site.
Als u de zaak zelf verder wilt behandelen dan moet u een aansprakelijkheidsstelling sturen naar de verzekeraar. U moet dan zoveel mogelijk bewijsstukken mee sturen. U moet er wel rekening mee houden dat bij oudere spullen de verzekeraars soms een bedrag van de nieuwwaarde aftrekt omdat de waarde door het gebruik verminderd is.

Bedankt voor uw stem!

Beoordeel:
* * * * *
Reactie van de vraagsteller
Allereerst bedankt voor de informatie en het advies.
Ik probeer eerst met de bestuurder gezamenlijk tot een voor beiden partijen acceptabele oplossing te komen. Komen we er niet uit dan wil ik alsnog rechtsbijstand inschakelen.
1 Ik begrijp dat de wederpartij deze zaak zelf met u wenst te regelen. Deze schade kan gevolgen hebben voor zijn verzekeringspremie. Dit hoeft echter niet in uw voordeel te zijn! Met name als er later blijkt dat u meer schade heeft. Ik adviseer u deze zaak direct bij zijn verzekeraar te melden. Deze zal de schade dan met u afhandelen.

Bedankt voor uw stem!

Beoordeel:
* * * * *
1 Als u er in goed onderling overleg uit kunt komen is dat het beste. Als u toch nog behoefte heeft aan rechtsbijstand dan kunt u altijd nog contact met mij opnemen.

Ik wens u veel succes en hoop dat zowel medisch als financieel de zaak voor u snel opgelost wordt.

Bedankt voor uw stem!

Beoordeel:
* * * * *
1 In aanvulling tot het uitstekende advies van mijn voorgangers het volgende. In uw vraag viel mij op dat u blijkbaar verzekerd bent tegen de gevolgen van verkeersongevallen. Klopt dat wel, dat is niet erg gebruikelijk.

Wel gebruikelijk is de Wettelijk Aansprakelijkheidspolis voor Particulieren, maar die zal in dit geval niets voor u kunnen doen vrees ik.

U zult de tegenpartij (of diens verzekeraar) formeel aansprakelijk moeten stellen voor uw geleden en eventueel nog te leiden schade op grond van een onrechtmatige daad. Uit uw vraag leid ik af dat dit met het door u ingevulde aanrijdingsformulier, getuigenverklaringen en het PV van de politie geen probleem zal zijn.

In een geval als dit, met een mogelijkheid op nog niet ontdekte letselschade, raad ik u toch aan om het advies van mijn voorgangers te volgen en de zaak niet zelf af te handelen. Mijn advies, wendt u zich tot de verzekeraar van de tegenpartij, liefst begeleid door een jurist.

Bedankt voor uw stem!

Beoordeel:
* * * * *
Reactie van de vraagsteller
Beide partijen hebben besloten om de verzekering in te schakelen.
Europees Schadeformulier is ingevuld, hier was voor mij persoonlijk als fietser weinig in te vullen.

Ben hierom met mijn verhaal + bonnen + mijn kopie van het schadeformulier naar mijn bank gegaan waar ik mijn aansprakelijkheidsverzekering heb.
Hier alles doorgegeven (donderdag 8 november 2013) en verteld dat ik mijn schade vergoed wil hebben.

Mag ik er nu vanuit gaan dat zij nu contact op gaan nemen met de verzekering van de auto bestuurder om dit verder te regelen?
1 Ik denk niet dat de bank of uw aansprakelijkheidsverzekeraar dit verder voor u gaat afwikkelen. Misschien kunt u de bank bellen en vragen wat zij of de aansprakelijkheidsverzekering verder voor u gaan doen. En mogelijk heeft u een rechtsbijstandsverzekering en misschien zijn die ingeschakeld door de bank. Als dat niet zo is dan kan ik u alleen adviseren om een jurist of advocaat in te schakelen om u bij te staan want er kunnen discussie ontstaan over de schade en met name de hoogte van het smartengeld. Als u dat wilt kan ik u verder bijstaan.

Bedankt voor uw stem!

Beoordeel:
* * * * *

Niet het antwoord dat u zocht?

Kies een onderwerp:
Relevante zoekterm:

Welkom terug. Om te reageren of om contact op te nemen dient u eerst in te loggen. Klik op onderstaande knop log in om in te loggen.

Log in
Sluit scherm