Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Sinds kort hebben we studenten als buren gekregen. We wonen in huizen uit de jaren 30 met aanbouwkeukens waarop een balkon zit. In de afgelopen 25 jaar dat wij hier wonen zijn de balkons nooit gebruikt, de studenten echter zijn hier in het najaar gebruik van gaan maken en kijken hierdoor op ons terras en in onze keuken. Het geeft een ongemakkelijk gevoel als we bv aan het eten zijn. Met de eigenaar hebben we dit voorjaar gesproken en gezegd dat we hopen dat er geen gebruik wordt gemaakt van dat balkon maar de zoon van de eigenaar (die nu hier woont) is nogal lyrisch hierover. Voor de zon hoeven zij niet op het balkon te zitten, die schijnt ook in de veel grotere tuin. Ik wil het hier nog wel met hen over hebben maar wilde eerst even informeren wat onze rechten zijn. Als we de afscheiding willen optrekken (bv met leilindes) wordt deze wel erg hoog en wij denken dat dit wettelijk weer niet mag. Bedankt alvast voor de reactie.

Twee dingen zijn van belang:
- Balkons etc. zijn verboden binnen een afstand van 2.00 meter van de erfgrens. Als de balkons verder van de erfgrens verwijderd zijn, kunt u er niet tegen optreden.
- Als de balkons wél binnen 2.00 meter van de erfgrens zijn gesitueerd, is de bevoegdheid om hiertegen op te treden verjaard (verjaringstermijn is 20 jaar).

U hebt vermoedelijk dus geen mogelijkheden tegen de balkons op te treden. Wel is het verboden om aan buren onrechtmatige hinder toe te brengen. Daarvan is echter geen sprake als er 'slechts' op de balkons gezeten wordt.

Anders gezegd, u moet het hebben van goede afspraken. Wellicht is een (semi-)ondoorzichtig scherm aan de zijkant van het balkon voldoende om uw ongemakkelijke gevoel op te heffen. De buren zijn echter niet verplicht dat te accepteren. Het komt dus wel aan op de welwillendheid van de buren, en wellicht een voorstel van uw kant om de kosten van een zijscherm te betalen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag