Stel vraag

Politie, Justitie

Particulier


Ik heb een vraag kort samengevat:
Mijn vader heeft een brief ontvangen van justitie met daarin een instemmingsverklaring om een bedrag te betalen van bijna 1.300 euro. Indien hij dit niet komt er een dagvaarding. Hij is het hier niet mee eens...
- hij weet niet waarom hij dit bedrag moet betalen
- op basis van weke gegevens is men tot dit bedrag gekomen etc. Wat kan hij hier tegen doen?

Aanleiding was
Mijn vader heeft van een van de overige buren in zijn flat een fiets tegen gehouden omdat deze buur steeds door het portiek ging van mijn ouders. Mijn ouders maken het portiek schoon en vinden het vervelend als deze vies gemaakt wordt door fietsen terwijl deze buur een eigen portiek heeft maar ook door de box kan gaan.
De buur heeft mijn vader geslagen waardoor zijn gehoorapparaat en bril stuk is gegaan. De fiets van de buur stond in zijn knie. Vervolgens is de politie gebeld en is mijn vader meegenomen naar het politieburo. Hij heeft daar 6 uur vast gezeten. De buur beweert dat zij mishandeld is door mijn vader. Al met al een hele toestand. Mijn vader later die week wegens hartklachten op de eerste hulp opgenomen.

Welke stappen kan hij ondernemen hier tegen? Een proces zal te duur worden, hij is hier ook niet voor verzekerd maar hij is onschuldig en het is oneerlijk dat hij dit bedrag moet betalen.

Graag advies.

Uw vader kan de aangeboden transactie betalen. Als hij dat doet is hij van de zaak af. Een behandeling bij de politierechter vindt niet meer plaats. Als hij niet betaalt, wordt uw vader gedagvaard voor de politierechter. Als ik dit verhaal zo goed lees dan ga ik er van uit dat de politierechter niet tot een veroordeling komt. In elk geval zal bij een bewezenverklaring volgens mij geen straf woren opgelegd. Ook is te pleiten voor noodweer. Immers, uw vader moest eigen lijf verdedigen. Wel zal het nodig zijn dat de aangever wordt gehoord. Dat kan door een verzoek te doen aan de rechtbank. De aangever wordt dan verhoord dor de rechter-commissaris (niet openbaar). De praktijk is overigens zo dat wie het eerste aangifte doet, later altijd als slachtofer kan worden beschouwd. Uw vader heeft geen aangifte gedaan en om de reden is dat jammer.
De kosten voor een behandeling kunnen wellicht vergoed worden via een toevoeging (voor de normen zie www.rvr.org). Echter, een ervaren advocaat hoeft voor de behandeling van deze zaak niet veel te rekenen. Een bedrag van maximaal € 900,= is redelijk,tenzij de getuige wordt gehoord. Rekent u dan maar op € 1.500,=. Bij vrijspraak worden alle advocatenkosten (mits redelijk) vergoed.
Ik adviseer zelf altijd dat ik na ontvangst van een transactievoorstel de stukken kosteloos opvraag en bestudeer. Dan weet de cliënt of hij verder kan met de zaak of maar beter kan betalen.

Beoordeel dit antwoord:

Uw vader is aangahouden voor verhoor op het politiebureau. Heeft hij daar een verklaring afgelegd waaruit blijkt dat ' het slachtoffer' hem heeft aangevallen/geslagen? Dan zou de politie in ieder geval hem de mogelijkheid moeten bieden om ook aangifte te doen. Ik adviseer u om te overleggen met een advocaat (en de stukken op te vragen zodat u precies weet wat uw kansen zijn.

Beoordeel dit antwoord:

Er zijn advocaten die op toevoegingsbasis strafzaken oppakken. Daarvoor komt uw vader alleen in aanmerking als zijn inkomen niet te hoog is, maar dan is het plots erg goedkoop om een advocaat in te schakelen.
Als uw vader gelooft in zijn onschuld heeft dit de voorkeur boven betalen van de transactie, want dat wordt wel op je strafblad genoteerd. Anderzijds is de transactie de snelste manier om van het gedonder met justitie af te zijn.

Beoordeel dit antwoord:

Uw vader kan alleen strafrechtelijk worden veroordeeld wegens bijvoorbeeld mishandeling als minstens 2 getuigen in zijn nadeel verklaren of op basis van de aangifte van de buur in samenhang met een verklaring van uw vader. In elk geval ligt zijn strafrechtelijke veroordeling mijns inziens niet zondermeer voor de hand, temeer omdat juist uw vader degene is die hierdoor schade heeft opgelopen.

Aan de orde is daarnaast het feit dat uw vader door de mishandeling van de buur schade heeft opgelopen. Uw vader kan natuurlijk op zijn beurt aangifte doen tegen de buur. Als de buur ook wordt vervolgd (bij burenruzies is het OM vaak geneigd alle betrokken partijen te vervolgen) kan uw vader zich als benadeelde partij in het strafproces voegen en vergoeding vragen van die schade.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag