Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Kan een kind van 16 weigeren om door de week in een studieinternaat te gaan wonen? De ouders hebben kind al ingeschreven maar kind wil helemaal niet (betreft een 'normaal' kind, niet bekend bij jeugdzorg etc, komt uit goed gezin met hoogopgeleide ouders, ouders maken zich zorgen over school en willen kind daarom door de week in internaat plaatsen). Wat zijn de rechten van dit kind van 16?

Een kind van 16 is nog minderjarig en valt daarom onder het gezag van zijn/haar ouders. Ouders beslissen dus over belangrijke aangelegenheden betreffende het kind. Daaronder valt ook school. Uiteraard zou het prettig zijn als ouders rekening houden met de schoolkeuze van het kind. In sommige gevallen kan het beter zijn om hiermee geen rekening te houden om een kind te behoeden voor foute keuzes.

Bovendien heeft een kind van 16 gewoon nog een leerplicht en zijn ouders strafbaar indien een kind zich niet aan de leerplicht houdt.
Vanaf het moment dat een kind 18 wordt,mag een kind zelf beslissen of hij/zij wel of niet naar school gaat en naar welke school hij/zij gaat.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag