Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Is een werknemer verplicht om extra gewerkte uren op te nemen? (tijd voor tijd)

De afgelopen jaren heb ik als parttimer (3 dagen per week) behoorlijk wat extra uren gewerkt. Sinds een half jaar wordt (werd) er maandelijks een deel van de extra gewerkte uren uitbetaald (4 dagen per maand).

Mijn werkgever heeft opeens aangegeven dat de extra uren per onmiddellijke ingang niet meer door hem worden uitbetaald, en dat ik per onmiddellijke ingang 1 dag minder moet gaan werken (tijd-voor-tijd opnemen).

Kan mijn werkgever opeens tijd-voor-tijd eisen?
Ik wil helemaal niet een dag per week minder gaan werken.

Bovendien ben ik bang dat na de periode van 1 dag minder werken (die periode zal langer dan 3 maanden zijn) mijn werkgever zal stellen dat er structureel minder werk is, en dat ik vervolgens 2 dagen per week zal moeten blijven werken.

Mijn werkgever zegt dat ik tijd voor tijd MOET opnemen omdat hij op basis van mijn informatie m.b.t. lopende en toekomstige werkzaamheden de indruk heeft dat er deze maand en de volgende maand een tekort aan werkuren kan ontstaan.

Ik ben het er hier niet mee eens. Top op heden heb ik -jarenlang- nog nooit tekort uren gewerkt, daarbij krijg ik nu instructies van mijn werkgever waardoor een tekort aan uren in de hand wordt gewerkt (hij heeft bijv. de vaste kantoortelefoon naar zijn mobiel overgeschakeld en heeft mij verboden de telefoon op te nemen -hetgeen ik per e-mail heb bevestigd-, ik mag pas werkzaamheden voor klanten verrichten nadat mijn werkgever dit gefiatteerd heeft: dit was nooit zo).

Ik heb de indruk dat mijn werkgever op een goedkope manier van mij af wil. Mijn werkgever is inmiddels 65+.

Daarbij wordt zo'n 90% van mijn gewerkte uren doorgefactureerd aan klanten waardoor juist ieder gewerkt uurtje inkomsten zijn.

Heeft er iemand tips?

Kan een werkgever opeens eisen dat extra gewerkte uren worden opgenomen i.p.v. uitbetaald?

Ik werk bij een CAO-loos bedrijf, en hierover staat niets genoemd in de arbeidsovereenkomst.

Uit uw antwoord leid ik af dat u een deeltijdcontract heeft voor minstens 3 dagen per week en dat u regelmatig meer dan deze contractsuren werkt. Als voor het verzoek tot overwerken geen nadere afspraken zijn gemaakt, is het aan u om te bepalen of u aan het verzoek van overwerken wilt voldoen en op welke wijze u deze uitbetaald wenst te zien: tijd-voor-tijd of in extra salaris.

Hoe dan ook zal uw werkgever het overeengekomen minimum aantal uren per week moeten blijven uitbetalen. Tenzij eerder ander overeengekomen mag hij geen eenzijdige vermindering van dit minimum aantal uren opleggen. Daarvoor zal hij toestemming moeten vragen van UWV Werkbedrijf of de Kantonrechter (partiƫle beƫindiging).

Het is mij in uw vraagstelling niet duidelijk of alle reeds gewerkte overuren reeds zijn uitbetaald. Mocht dat nog niet het geval zijn terwijl gemaakte overuren eerder wel steeds werden uitbetaald dan kunt u ook in dit geval voor deze nog openstaande overuren verlangen dat deze alsnog zullen worden uitbetaald.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ontzettend bedankt voor dit antwoord, en de snelle reactie. Deze informatie is bijzonder nuttig.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag