Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Ik doe de kinderopvang bij een sportschool. Er is geen contract opgesteld en er is mondeling overeengekomen dat ik daar gratis van de sportfaciliteiten gebruik mag maken. Nu is mijn vraag als er tijdens het draaien van de kinderopvang iets gebeurt met één van de kinderen, wie is hier dan aansprakelijk voor?

Ik veronderstel dat u geen arbeidsovereenkomst hebt met de sportschool en dat u werkt op basis van een mondeling overeengekomen opdrachtovereenkomst. Blijkbaar ontvangt u als tegenprestatie voor uw diensten een vergoeding in natura bestaande uit het gratis gebruik mogen maken van de faciliteiten van de sportschool. In dat geval bent u aansprakelijk indien er iets met een kind gebeurd. Uw reguliere aansprakelijkheidsverzekering zal hoogstwaarschijnlijk geen dekking bieden en u doet er verstandig aan om eventueel een beroeps aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Laat u goed informeren door een assurantietussenpersoon!

Beoordeel dit antwoord:

Ondanks het feit dat u geen loon in geld ontvangt, denk ik dat er toch sprake is van een arbeidsovereenkomst in de zin van art. 7:610 BW.

U hebt u verbonden om werk voor de sportschool (de werkgever) te verrichten
De sportschool beloont u met een bedrag (i.c. de mogelijkheid om 'onbeperkt' te sporten) dat (beduidend) hoger is dan alleen een onkostenvergoeding
Het werk wordt “in dienst” van de sportschool verricht (er bestaat een gezagsverhouding)

In dit geval is de werkgever verantwoordelijk en aansprakelijk voor de veiligheid van u en de kinderen die u opvangt.

Beoordeel dit antwoord:

Dag
ik voeg me naar het eerste antwoord dat er een opdrachtovereenkomst is en geen gezagsrelatie.
Het lijkt me wel verstandig om een ander op papier te zetten en een VAR verklaring in te vullen, wat ik neem aan dat de sportschool niet zich te wachten op naheffing van sociale premies e.d ?

Dan uw werkelijke vraag: aansprakelijkheid voor schade ten gevolge van een ongeval bijvoorbeeld is nooit helemaal uit te sluiten en erg duur om te verzekeren. U kunt eisen dat de kinderen verzekerd zijn voor de schade die zij aanrichten, maar er is wel een probleem als u persoonlijk schade aan een kind aanricht. Om die reden moet u dit aspect goed doorspreken. het hangt namelijk van zoveel factoren af wie aansprakelijk gesteld kan worden ( soms tegelijkertijd de opdrachtgever en de nemer en de opstalhouder)

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag