Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Mijn vrouw en ik hebben na een huwelijk van meer dan 25 jaar besloten uit elkaar te gaan.
Zonder ruzie en dergelijke, dus via een scheidingsmakelaar, echter heb ik vooraleerst nog een aantal vragen.
Deze zal ik telkens apart stellen.

1.
Het is mij geheel duidelijk dat ik 12 jaar partneralimentatie moet betalen, echter mijn vrouw wil gaan samenwonen met haar vriend,
Deze vriend woont in een ander EU-land, Griekenland.
Als zij gaat samenwonen met haar Griekse vriend vervalt dan mijn plicht tot het betalen van partneralimentatie?

Met vriendelijke Groet,

Ja die vervalt. Maar in het algemeen: u hebt allerlei vragen terwijl u een scheidingsmakelaar hebt, u dient die vragen daar dan te stellen. Daar zijn zij voor.

Beoordeel dit antwoord:

Er is inderdaad een maximale termijn voor partneralimentatie. Of u partneralimentatie moet betalen hangt natuurlijk af van uw situatie. Daarbij is bijvoorbeeld van belang of de ex-partner nog een redelijke kans heeft op de arbeidsmarkt. U kunt dan als voorwaarde opnemen dat uw deze zich actief moet inzetten om werk te vinden en daarbij een sollicitatieplicht heeft.

De partneralimentatie vervalt als de ex-partner gaat huwen of samenwonen. Een mogelijk probleem is dan wel dat, als dit samenwonen niet geregistreerd is, op u de bewijslast daarvoor drukt.

Ik adviseer u wel om - naast de scheidingsmakelaar - een advocaat te raadplegen voor het formuleren van de voorwaarden van de partneralimentatie.

Kijkt u voor de overige vragen op:

http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/scheiden/partneralimentatie

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hallo,

Dank voor het supersnelle antwoord,

Mijn 2e vraag, en tevens tot op heden de laatste stel ik over 1 uur

Een scheidingsmakelaar hebben we nu nog niet.
Het plan was om eerst wat info in te winnen over allerhande onderwerpen,
Antwoorden en oplossingen waar we aan moeten denken.

Met vriendelijke Groet


Als u in het convenant niets afspreekt over wel doorbetalen van parteralimentatie na samenwonen dan geldt dit: Het recht op partneralimentatie vervalt definitief op het moment dat diegene gaat trouwen, een geregistreerd partnerschap aangaat of gaat samenwonen als ware hij of zij gehuwd. De heer Korving gaat ervan uit, denk ik, dat u afspraken maakt in het convenant over doorbetalen. De regel is echter dat het wel vervalt. Vervelend dat u hier op het verkeerde been wordt gezet.

Beoordeel dit antwoord:

Volgens de wet (art. 1:160 BW) eindigt de alimentatieverplichting als degene die de alimentatie ontvangt opnieuw is gehuwd of is gaan samenleven met een ander “als waren zij gehuwd”.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag