Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Zojuist heb ik mijn arbeidscontract laten eindigen via rechtswege. In mijn eindafrekening heeft de werkgever mijn studieschuld verrekend met mijn vakantiegeld.
In de studieovereenkomst staat geen bedrag vermeld, onder het kopje 'kosten' staat het volgende;
De werkgever vergoedt alle kosten ten aanzien van de opleiding zoals opleidingskosten, studiematerialen, loonkosten, reiskosten en verblijfskosten.

Verder staat er;
indien werknemer het dienstverband met ... Verbreekt tijdens de opleiding of binnen een half jaar nadat de opleiding succesvol is afgerond, zijn alle gemaakte kosten ten aanzien van de opleiding met onmiddellijke ingang opeisbaar door de werkgever.
Indien de werknemer het dienstverband verbreekt binnen één jaar na succesvolle beëindiging van de opleiding, is 50% van de vergoede studiekosten met onmiddellijke gang opeisbaar.

Datum opleiding was 29-01-2014
Einde contract was 05-05-2014

Ik ging er vanuit dat ze geen aanspraak meer mogen doen op de studieschuld aangezien mijn arbeidscontract via rechtswege is geëindigd. Had mijn werkgever tezamen met de studieovereenkomst dan geen nieuwe einddatum met mij overeen moeten komen, om er zeker van te zijn dat ik die verplichte nadien periode nog zou werken?
Waarop mag ik mijn werkgever nu precies aanspreken? Ik wil natuurlijk het liefst niks terugbetalen, maar ik wil op z'n minst mijn financiële verplichtingen kunnen nakomen deze maand, ik had namelijk gerekend op mijn vakantiegeld. Mag ik mijn werkgever hierover aanspreken op het feit dat ik nu geen vakantiegeld heb ontvangen?

Alvast bedankt voor uw antwoord.

In de studieregeling zoals u die beschrijft staat dat alleen als u de overeenkomst verbreekt de studieschuld kan worden verrekend. U heeft de overeenkomst niet verbroken dus mag de werkgever de studieschuld ook niet verrekenen. Ik adviseer u daarom aan uw werkgever te vragen om het vakantiegeld alsnog en volledig te betalen. Mocht uw werkgever niet betalen maak dan aanspraak op betaling van de wettelijke renten en de wettelijke verhoging.
Ik ben gespecialiseerd in arbeidsrecht. Als u dat wilt ben ik graag bereid om u te helpen.

Beoordeel dit antwoord:

beste vragensteller,

gelet op de eerste zin, waarmee u uw verhaal begint lijkt het erop alsof u ervoor gekozen heeft om uw arbeidsovereenkomst van rechtswege te laten eindigen en dat u niet akkoord bent gegaan met een nieuwe arbeidsovereenkomst. Is dit correct? Of is beëindiging van uw arbeidsovereenkomst van rechtswege op initiatief van uw werkgever geschied? Heeft hij u geen nieuwe arbeidsovereenkomst meer aangeboden?

In dat laatste geval lijkt het erop dat uw werkgever geen aanspraak kan maken op terugbetaling van uw studiekosten, doch hiervoor dient uw volledige studiekostenbeding beoordeeld te worden.

Indien u meer informatie of hulp nodig hebt, kunt u gerust vrijblijvend contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt dhr. Martens, voor uw reactie. U reactie bevestigd mijn vermoeden, namelijk: ik verbreek de overeenkomst niet, ik laat alleen mijn arbeidsovereenkomst beëindigen via rechtswege.
Voor de zekerheid noteer ik hieronder eens de volledige overeenkomst zodat we niks over het hoofd zien.

Mevrouw houpperichs, ook u bedankt voor de reactie. De werkgever heeft mij inderdaad wel een nieuw tijdelijk contract aangeboden. Maar het huidige contract is via rechtswege beëindigd, ikzelf verbreek dan toch niets?

Studieovereenkomst

Ondergetekenden
'Naam' in dienst van bedrijf x, verder te noemen werknemer,
En
Bedrijf x, vertegenwoordigd door 'naam', verder te noemen werkgever,

Zijn de volgende studiekostenregeling overeengekomen:

Opleiding
Werknemer gaat de opleiding ... Volgen bij trainingscentrum ... Te ...

Duur
De opleiding start 29-01-2014. De opleiding wordt afgesloten met enkele theorie- en praktijkexamens en een doelstelling

Kosten
De werkgever vergoedt alle te maken kosten ten aanzien van de opleiding, zoals opleidingskosten, studiematerialen, loonkosten, reiskosten en verblijfskosten.

Resultaat
Werknemer verplicht zich bedrijf x op de hoogte te houden ban de vorderingen en behaalde resultaten met betrekking tot de opleiding. Werknemer verplicht zich 100% in te zetten om de opleiding met succes af te ronden.

Beëindiging opleiding
Indien de werknemer de opleiding tussentijds afbreekt dient minimaal 50% en maximaal 100% van de reeds gemaakte kosten ten aanzien van de opleiding te worden terugbetaald. Dit ter beoordeling ban de werkgever.

Beëindiging dienstverband tijdens of na de opleiding
Indien werknemer het dienstverband met bedrijf x verbreekt tijdens de opleiding of. Innen een half jaar nadat de opleiding succesvol os afgerond, zijn alle gemaakte kosten ten aanzien van de opleiding met onmiddellijke ingang opeisbaar door de werkgever.
Indien de werknemer het dienstverband met bedrijf x verbreekt binnen één jaar na succesvolle beëindiging van de opleiding, is 50% van de vergoede studiekosten met onmiddellijke ingang opeisbaar.

Aldus overeengekomen, in tweevoud opgemaakt en getekend te ... op 04/12/2013


Dat u geen nieuwe overeenkomst aanvaard maakt de zaak lastiger. Onduidelijk gelaten wordt in de studiekostenregeling wat er gebeurd als de arbeidsovereenkomst na afloop van de periode niet wordt voortgezet. In dit geval kiest u er voor om het dienstverband niet voort te zetten nadat het dienstverband van rechtswege is geëindigd. U is heel goed verdedigbaar dat u het dienstverband met het bedrijf niet verbroken heeft omdat het dienstverband van rechtswege al geëindigd is. In ieder geval is de studiekostenovereenkomst niet duidelijk op dit punt en gesteld kan worden dat die onduidelijkheid komt voor rekening en risico van de werkgever.

Beoordeel dit antwoord:

strikt juridisch genomen is uw arbeidsovereenkomst van rechtswege geëindigd. Maar ik twijfel of een rechter bij een beoordeling van uw situatie niet alsnog oordeelt dat uw arbeidsovereenkomst is geëindigd op uw initiatief omdat u het aanbod van uw werkgever voor een nieuwe arbeidsovereenkomst heeft afgeslagen.

Het bovenstaande daargelaten raad ik u zeker aan om uw werkgever onder verwijziging naar het studiekostenbeding en de beëindiging van uw arbeidsovereenkomst van rechtswege aan te manen om tot uitbetaling van uw ingehouden loon over te gaan. Mocht uw werkgever hiertoe niet willen overgaan, kunt u alsnog besluiten om om achterstallige loon op te vorderen door uw situatie aan een kantonrechter voor te leggen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik heb contact gehad met mijn werkgever en haar antwoord is als volgt:
In ons systeem staan twee opleidingen / cursussen vermeld en twee studieovereenkomsten. De eerste opleiding / cursus is ... van 13-05-2013 tot en met 16-05-2013. De kosten hiervoor bedragen in totaal € 472,10
Zoals overeengekomen in de studieovereenkomst dient er 50% van alle gemaakte kosten terug betaald te worden wanneer de werknemer het dienstverband met bedrijf x verbreekt binnen 1 jaar na succesvolle beëindiging van de opleiding.
De tweede opleiding / cursus is ... van 29-01-2014 tot en met 31-01-2014. De kosten hiervoor bedragen in totaal € 514,42. Zoals overeengekomen in de studieovereenkomst dient er 100% van alle gemaakte kosten terug betaald te worden indien de werknemer het dienstverband met Bedrijf x verbreekt binnen een half jaar nadat de opleiding succesvol is afgerond. In totaal komen we dus op een totale terugbetaling van cursuskosten van € 750,47

Wat betreft jouw stelling dat jij niet zelf de arbeidsovereenkomst hebt beëindigd met Bedrijf x maar dat deze van rechtswege is beëindigd , moet ik jou mededelen dat jij wel degelijk zelf de arbeidsovereenkomst met Bedrijf x hebt beëindigd. Er was namelijk al een verlenging gemaakt van jouw arbeidsovereenkomst waarmee wij dus aangeven dat wij graag verder met jou het dienstverband willen voortzetten. Jij hebt op 14 April 2014 een brief gestuurd waarin jij aangeeft het dienstverband niet te willen verlengen omdat je een andere baan hebt gevonden. Hiermee gef jij zelf aan dat jij op eigen initiatief de organisatie wil verlaten.

Ik ben van mening dat ik geen arbeidsovereenkomst heb verbroken aangezien deze verlenging door mij nooit is ondertekend en dus bij wijze van niet bestaat voor mij. Tevens zijn de kosten voor mij ook nieuw, aangezien ik hier nooit een opbouw of specificatie van heb teruggezien. Of zoals te lezen is hierboven, dit niet is omschreven in de studieovereenkomst.
Heb ik hier gelijk in?


Ik kan uw antwoord niet met ja of nee beantwoorden. Hierover heeft een rechter het laatste woord, indien uw werkgever bij haar standpunt blijft en niet overgaat tot uitbetaling van uw ingehouden salaris. Er zijn argumenten die vóór u spreken, maar er zijn ook argumenten die vóór uw werkgever spreken.

Beoordeel dit antwoord:

Als er geen studieovereenkomst is voor de studie die u in 2013 heeft gevolgd dan kan dat bedrag in ieder geval niet ingehouden worden. De studieovereenkomst die u citeert gaat alleen over de studie vanaf januari 2014. Voor de studie van januari 2014 is het zoals mevrouw Houpperichs aangeeft geen uitgemaakte zaak of de rechter u in het gelijk stelt maar u heeft wel kans van slagen. Als u de zaak wilt voortzetten kunt u vrijblijvend met mij contact opnemen

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag