Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Na 6 jaar een showmodel te zijn geweest, werd de exclusieve motor door mij gekocht. 500km op de teller. Verkoper gaf 6 mnd garantie. Sindsdien niets anders dan ellende, veel kosten gehad en telkens weer reparaties. Beide vakanties in de soep gelopen. Verkoper, erkende hd-dealer, verleent prima service en repareert telkens zonder kosten in rekening te brengen. Na 18 maanden is het echter wel genoeg. Gesproken met de dealer over een oplossing maar deze wil maar 57% vd aanschafwaarde geven. Dit kan niet de bedoeling zijn. Zoveel ellende en ook nog eens een dergelijk lage restitutie. Wat kan ik redelijkerwijs verwachten en voorstellen cq eisen van de verkoper?

Ingevolge art. 7:17 BW mag u als koper eisen dat de motorfiets de eigenschappen bezit die u ervan mag verwachten. Bij consumentenkoop wordt ingevolge art. 7:18, lid 2 BW vermoed dat de zaak in elk geval niet aan de overeenkomst beantwoordt als het gebrek zich binnen zes maanden openbaart.

Het is mij uit uw relaas niet duidelijk of de eerste gebreken al binnen de garantietermijn van zes maanden naar boven zijn gekomen of pas daarna. Ook is mij niet duidelijk of de reparaties uitsluitend verband houden met fabricagefouten of ook verband kunnen houden met het gebruik.

In eerste instantie heeft u alleen recht op herstel of vervanging. Als dat niet mogelijk blijkt te zijn mag u de overeenkomst ontbinden.

Als u overweegt de overeenkomst te ontbinden zult u de motor moeten teruggeven en zal de verkoper u de koopprijs moeten terugbetalen. Hierbij mag hij ingevolge art. 6:272 BW wel het waardeverlies betrekken aangezien u gedurende 18 maanden van de motor gebruik heeft gemaakt. Ik kan niet beoordelen of de gebruikelijke waarde (dus zonder de gebreken) na 18 maanden ook 57 procent van de koopprijs is.

U geeft aan dat de verkoper gedurende 18 maanden zonder kosten in rekening te brengen de reparaties heeft uitgevoerd. Dat is in elk geval coulant en in overeenstemming met de wettelijke verplichting van de verkoper. U kunt nog aan de orde stellen dat u verlangt dat ook de thans optredende gebreken hersteld blijven worden dan wel met de verkoper onderhandelen over de vervanging onder inruil.

Bij vervanging onder inruil mag u van de verkoper zeker een coulante houding verlangen. De verkoper hoeft niet aan uw situatie te verdienen. Wellicht kunt u het eens worden over de waarde bij normale afschrijving en kunt u een motor overnemen tegen inkoopwaarde.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Geachte heer Swart,
Allereerst vriendelijk bedankt voor uw snelle reactie. De eerste gebreken traden op binnen de eerste zes maanden na aankoop. Door de vele gebreken, heb ik amper op de motorfiets kunnen rijden (3000km/18 maanden). Telkenmale bleek er iets aan de hand te zijn met de technische staat van de motorfiets. Zelfs nu blijkt er iets aan de hand te zijn met een van de cilinders. Normaal gebruik kan deze gebreken niet veroorzaken. Bij buitensporig gebruik zou de dealer de schade niet kostenloos vergoeden/repareren. Uw reactie is duideijk en brengt mij een stap verder in een oplossing in deze kwestie. Nogmaals vriendelijk bedankt voor uw hulp.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag