Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Geachte heer/mevrouw,

Ik heb een huurwoning waarvoor ik per maand €875 betaal. In het huurcontract is opgenomen dat deze woning inclusief berging is. Nu is de bijbehorende tuin door de verhuurder vernieuwd in april en is hierbij ook de berging weggehaald. Hij heeft toen beloofd zo snel mogelijk een nieuwe berging te plaatsen. Dit is nu al bijna 5 maanden niet gedaan. De afgelopen tijd heb ik al meerdere keren gevraagd wanneer de berging weer geplaatst wordt, er staan nu spullen buiten die ik liever in een schuur zou zetten (fiets etc.). Elke keer komt de verhuurder met allerlei excuses waarom het niet gedaan is en dat het zo snel mogelijk gebeurt.

Aangezien in ons huurcontract staat dat het huurbedrag voor de woning inclusief berging is heb ik al aangegeven dat de huur vanaf komende maand niet overgemaakt wordt voordat de berging geplaatst is. Na vijf maanden excuses aanhoren ben ik er wel klaar mee. Mijn vraag is alleen in hoeverre ik in mijn recht sta om huur in te houden in deze situatie.

Zou u mij hier antwoord op kunnen geven?

Alvast bedankt.

Dat kan wel, maar niet zomaar.
U moet eerst een zogenaamde gebrekenbrief sturen, het beste per aangetekende brief met sommatie om het gebrek binnen 14 dagen te verhelpen, of te wel een nieuwe degelijke berging te plaatsen. Werkt dat niet, dan kunt u de verhuurder op verschillende manieren toch in beweging krijgen.
In uw geval lijken me de 1e twee opties van de onderstaande 4 het beste. Neem gerust even vrijblijvend contact met me op voor overleg.

- Zelf het onderhoud of herstel uitvoeren
- Betaling van een deel van de huur uitstellen
- Klacht indienen bij gemeente
- Procedure starten bij de rechter

U kunt zich door de rechter laten machtigen om het onderhoud op kosten van de verhuurder uit te (laten) voeren;
U kunt ook zonder rechterlijke machtiging het onderhoud of de reparaties zelf (laten) uitvoeren op kosten van de verhuurder. U vordert dan de gemaakte kosten terug van uw verhuurder of verrekent deze met de huurprijs. De kosten moeten wel redelijk zijn. U loopt hierbij wel het risico dat u door de verhuurder wordt aangesproken voor wanprestatie.

U kunt het betalen van een redelijk deel van de huur uitstellen tot de verhuurder aan zijn verplichtingen heeft voldaan. Dit kunt u doen zonder tussenkomst van rechter, advocaat, Huurcommissie of gemeente. Hierbij stuurt u de verhuurder een brief waarin u zich beroept op artikel 6:52 of 6:262 (opschortingsbevoegdheid) van het Burgerlijk Wetboek. Als de verhuurder de onderhoudswerkzaamheden of reparaties heeft uitgevoerd, moet u met terugwerkende kracht de opgeschorte huur betalen. Denkt u na over deze stap, dan kunt u het beste van tevoren juridisch advies inwinnen.

U kunt bij uw gemeente een klacht indienen over achterstallig onderhoud. Op grond van de Woningwet kunnen Burgemeester en Wethouders dan de verhuurder een brief (de gemeentelijke aanschrijving) sturen waarin ze hem oproepen de woning te repareren. Doet de verhuurder dat niet, dan kan de gemeente de werkzaamheden laten verrichten. De kosten zijn dan voor de verhuurder. Voor meer informatie over deze aanpak kunt u terecht bij de dienst Bouw- en Woningtoezicht (of Bouwen en Wonen) van uw gemeente.

U kunt een procedure bij de rechter beginnen om de verhuurder te verplichten uw woning te repareren. Doet de verhuurder dit niet, dan legt de rechter de verhuurder een dwangsom op. U kunt de rechter ook binnen 6 maanden na het versturen van de gebrekenbrief aan de verhuurder vragen de huurovereenkomst gedeeltelijk te ontbinden. U betaalt dan minder of geen huur meer tot het onderhoud is uitgevoerd.

Zie ook http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huurwoning/vraag-en-antwoord/wat -kan-ik-doen-als-de-verhuurder-niet-zorgt-voor-onderhoud-van-mijn-huurwoning.html

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag