Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


In 2004 hebben mijn compagnon en ik een leenhypotheek afgesloten bij een bank ten behoeve van de bouw van een nieuw bedrijfspand, dat later werd verhuurd aan onze eigen BV.
In de loop van 2012 heb ik mijn aandeel ( 50 % ) in de BV en de helft van het bedrijfspand verkocht aan mijn compagnon na onenigheden tussen mij en mijn compagnon en na gerechtelijke procedures
Onlangs ben ik er achter gekomen dat ik nog steeds hoofdelijk aansprakelijk ben voor de in 2004 afgesloten lening.
De bank die van begin af aan betrokken is geweest in dit traject, heeft op een gegeven ogenblik aangegeven voor mijn zwager te kiezen, om het bedrijf voort te zetten.
Ze heeft me op geen enkel moment rechtstreeks gewaarschuwd dat de privé lening zou doorlopen. Zelf was ik in de veronderstelling dat mijn zwager een nieuw krediet met zekerheden zou moeten regelen voor het bedrijfspand. Ik heb het verkocht met alle lusten en lasten voor de nieuwe eigenaar.
Kan ik de bank aansprakelijk stellen, dat zij mij hiervan niet in kennis gesteld hebben. En kan ik een vrijwaring van de bank eisen?

Goedendag, De bank heeft een zorgplicht jegens haar klanten. Het is vooralsnog niet met zekerheid te zeggen of u de bank aansprakelijk kan stellen. Het hangt er vanaf wat er is afgesproken. Indien de bank heeft gekozen voor uw zwager, zou dit weliswaar moeten betekenen dat het contract dan verder met hem wordt uitgediend en u daarvoor wordt gevrijwaard. U zou daarover in het algemeen geïnformeerd moeten worden, zonder schade te lijden of nadeel te ondervinden.

Er is meer informatie nodig om een goed advies te geven. U kunt mij, indien gewenst, rechtstreeks vrijblijvend en kosteloos benaderen voor overleg.

Beoordeel dit antwoord:

De vraag is of de bank haar zorgplicht niet is nagekomen. Dat zal nader onderzocht moeten worden. Wel heeft u gezien wat u met uw zwager bent overeengekomen een regresrecht (verhaalsrecht) op uw zwager, mocht de bank bij u aankloppen.
Neem gerust even contact met me op voor overleg.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag