Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Ik verhuur mijn woning op basis van de leegstandswet. De nieuwe huurder en ikzelf hebben de huurovereenkomst ondertekent, de huurperiode gaat in per 1 oktober a.s.

Gisteren ontdekte ik dat de huurder als huidig adres het inloophuis van verslavingszorg gebruikt. De nieuwe huurder zou ook meubels van de vorige huurder overnemen maar heeft die niet betaald. Kortom ik krijg niet de indruk dat ik een betrouwbare huurder krijg en wil de huurovereenkomst ontbinden.

Kan dat en hoe doe ik dat?

Dat kan feitelijk (per aangetekende brief), maar de wederpartij kan dan eventueel wel een vergoeding van zijn schade vorderen. Omdat u geen goede grond heeft. Denk aan een maand huur. Dat is altijd nog beter dan een huurder met betalingsachterstand waar u voor een rechtszaak ook nog een paar duizend euro aan moet spenderen.

Beoordeel dit antwoord:

Feitelijk kunt u de overeenkomst ontbinden. Juridisch is hiervoor vereist dat de huurder tekort is geschoten in zijn verplichtingen als huurder. Hiervan is volgens mij vooralsnog geen sprake. U heeft alleen het vermoeden dat het een onbetrouwbare huurder is. Dit is nog niet gebleken. Het onbetaald laten van de overgenomen zaken biedt in elk geval geen grond, aangezien dit een overeenkomst is tussen de gewezen huurder en de nieuwe huurder. U staat daar buiten.

U kunt de overeenkomst ontbinden, maar de huurder kan dan verlangen dat de overeenkomst door u wordt nagekomen door hem alsnog toegang tot het gehuurde te verschaffen.

Heeft u een waarborgsom gevraagd? Zo ja, dan is het gebruikelijk dat die wordt betaald vóór de sleuteloverdracht. Als die betaling uitblijft, kunt de huurder de sleutel weigeren en de huurovereenkomst ontbinden op de grond dat de huurder de waarborgsom niet betaalt.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag