Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Beste,
De gemeente Amsterdam heeft (heb ik van de buren vernomen) enige jaren geleden een van de straatputten afgesloten/opgeheven.
Bij zware regenval kan de overgebleven put de waterafvoer niet aan en zoekt het water een andere uitgang nl. binnenshuis via wc/gootsteen douche etc. Hierdoor heb ik en de omringende huizen last van terugkerende waterschade.
Mijn vraag is:
Kan de gemeente zomaar een put afsluiten en moeten zij niet eerst onderzoeken wat de gevolgen zijn? Als de aangrenzende huizen ook steeds wateroverlast ondervinden, kan je de gemeente dan dwingen een onderzoek in te stellen naar het oorzakelijk verband tussen afwezige put en overstroming?
Het lastige is dat het overlopen van de put slechts zo'n 2/3 keer per jaar voorkomt, waardoor de gemeente de situatie niet zo serieus neemt.Toch ben ik elk jaar tijd en geld - paar honderd euro- kwijt aan opruimen/wegpompen. De verzekering betaalt niet. Ik vraag me af of dit een vaker voorkomend probleem is in Amsterdam en of er voorbeelden zijn te vinden van soortgelijke waterschades waarin de gemeente aansprakelijk is gesteld.

Water en met name het waterpeil is in Amsterdam in het algemeen problematisch. Op basis van de Waterwet heeft de gemeente een zorgplicht voor de doelmatige inzameling en verwerking van afvloeiend hemelwater en voor het voorkomen van grondwateroverlast. Als vast komt staan dat de waterschade wordt veroorzaakt door het afsluiten van de put is de gemeente aansprakelijk voor de schade, die u als gevolg hiervan lijdt. Het is zaak dit probleem bij de gemeente te melden en te sommeren het probleem te onderzoeken en de noodzakelijke maatregelen te treffen en haar tevens aansprakelijk te stellen voor de schade die u heeft geleden.

Ik ben advocaat en onder meer gespecialiseerd in geschillen als het onderhavige. Ik ben graag bereid u in deze kwestie te adviseren en bij te staan. Desgewenst kunt kosteloos en vrijblijvend contact met mij opnemen om te bespreken wat ik voor u kan betekenen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag