Stel vraag

Particulier


Ik heb in 2013 geld geleend aan een Duitse vriendin waar ik toen een relatie mee had. Toen zij de relatie uit maakte heb ik haar gevraagd de lening ook nog even te ondertekenen maar dat wilde ze niet. Daarop heb ik in een aangetekende brief haar gevorderd de lening voor het einde van het jaar in termijnen terug te betalen. Ze heeft hierop via de mail gereageerd dat haar dat niet zou lukken maar dat ze zoveel als ze kon maandelijks zou terugbetalen en uiterlijk 1 september 2014 het totale bedrag afgelost zou hebben. Tot mei 2014 heeft ze maandelijks een deel afgelost maar sindsdien niet meer en er staat nog een bedrag van circa 2600 Euro open.
Ik heb haar het geleende geld via de bank overgemaakt, telkens met de vermelding "lening". Ik heb de terugbetalingen ook via de bank gekregen.
Ze reageert echter totaal niet meer op mijn mails en telefoontjes. Ik heb contact gehad via haar dochter op Facebook en die heeft haar moeder gezegd dat ik mijn geld terug wil maar ook daarna heeft zij zich nog niet gemeld. Daarop heb ik haar op 17 september nogmaals een ingebrekestelling gestuurd, met een termijn van 14 dagen, via haar email en Facebook, ook op haar dochters Facebook (en die is in ieder geval gelezen)
Welke stappen kan ik ondernemen als ze zich nog steeds niet meldt?

Goedemorgen,

U heeft een goed opgebouwd dossier! Wanneer uw vriendin zich niet houdt aan de termijn van twee weken die u nu heeft gesteld, dan lijkt het mij een goed idee om een jurist een brief te laten sturen. Hiermee laat u zien dat u echt serieus bent en uw geld terug wilt. Vreemde ogen dwingen... Een vervolgstap zou zijn om bijvoorbeeld via het Europees Betalingsbevel een vonnis op uw vriendin te krijgen.

Neemt u gerust contact met mij op om e.e.a. vrijblijvend te bespreken. Ik heb ervaring met incasso in Duitsland en sta u in deze kwestie graag bij.

Beoordeel dit antwoord:

Dag,
U hebt voldoende bewijs van de lening, maar u hebt nog geen aangetekende brief gestuurd blijkbaar. Ik raad u aan om een aangetekende brief te (laten) sturen met een sommatie om het restant van de lening binnen 14 dagen terug te betalen of de gemaakte aflossingsafspraken na te komen (u kunt de lening nu ineens opeisen, maar kunt ook aflossing nog toestaan).
Daarbij kunt u tevens vermelden dat u bij gebreke daarvan rechtsmaatregelen zult laten nemen via een jurist en dat u aanspraak maakt op de wettelijke rente en vergoeding van uw (buiten)gerechtelijke kosten.
Van belang is wel wie waar woont/woonde i.v.m. de vraag welk recht van toepassing is.

Beoordeel dit antwoord:

Let op: Tenminst als u tijdens de lening in Duitland hebt gewond is Duits recht van toepasing. De verschillen zijn zeker niet heel groot, maar soms zijn details belangrijk!

Beoordeel dit antwoord:

Het is verstandig om nu eerst een aangetekende sommatiebrief te sturen, waarin zij wordt verzocht om de lening binnen 14 dagen terug te betalen. Blijft betaling uit dan zult u rechtsmaatregelen moeten treffen om de vordering te verhalen. Is uw ex-vriendin ook woonachtig in Duitsland en waar woonde u toen de lening werd verstrekt?

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik woon, en woonde, zelf al die tijd in Nederland. Samenwonen was nog niet aan de orde. De ex-vriendin heeft al die tijd in Duitsland gewoond.
Ik zal dan inderdaad eerst een aangetekende ingebrekestelling via de post sturen en even kijken of ze die accepteert.
Ik meld me dan spoedig weer.


Of ze de aangetekende brief accepteert of niet, is niet van belang. In principe komt het risico van niet aannemen/ophalen van een aangetekende brief voor rekening van de geadresseerde. Bewaar het verzendbewijs en een kopie van de brief.
Succes!

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Na de eerste reacties heb ik het advies van een aangetekende brief overgenomen. Ik heb deze verstuurd via PostNL en via Deutsche Post op 24 september. Beide brieven zijn 2 oktober aangekomen, van de Deutsche Post is tevens een afbeelding van de ondertekening op te vragen. Een derde brief heb ik 1 oktober gestuurd via Hermes Versand (ook via Duitsland) en die is op 6 oktober bezorgd. Die via Hermes Versand was zonder ondertekenen voor ontvangst maar bij deze organisatie kun je het verloop van de poststukken ook online volgen.
Ze heeft dus nu drie dezelfde brieven ontvangen met de ingebrekestelling, twee op 2 oktober en één op 6 oktober. Tot nu toe heeft ze nog steeds niet gereageerd of betaald.
Wat kan mijn volgende stap nu zijn?


U zult nu een jurist / deurwaarder in moeten schakelen. Vaak helpt een brief daarvan wel. Zo niet, dan kan deze overgaan tot dagvaarden. Neem gerust even contact met me op.

Beoordeel dit antwoord:

Goedenavond,

Ik sta u graag bij in deze kwestie. Zoals eerder gemeld heb ik ervaring met het incasseren van geldvorderingen in Duitsland, ook met tussenkomst van de rechtbank en Duitse deurwaarder. Mocht de vordering toch niet minnelijk te incasseren zijn, dan kan kunnen we samen de verschillende mogelijkheden bekijken en de voor u beste oplossing in gang zetten.

Beoordeel dit antwoord:

Ik ben desgewenst graag bereid u verder te helpen met het incasseren van uw vordering. Ik heb als advocaat jarenlange ervaring met het incasseren van vordering en de executie van vonnissen in Duitsland. U kunt geheel vrijblijvend en kosteloos contact met mij opnemen voor verder overleg.

Beoordeel dit antwoord:

Als u nu een Duits advocaat wilt in de armen nemen zou ik u graag hulpen. Deze kosten moet u vriendin volgens Duits recht vergoeden.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag