Stel vraag

Particulier


In 20.. is X gescheiden. De kinderopvangtoeslag stond destijds op naam van X (man). Omdat de kinderen ingeschreven stonden op het woonadres van zijn vrouw (Y) moest de toeslag worden overgezet naar Y. Dit is allemaal correct doorgegeven door zowel X als Y. Door een fout van de Belastingdienst werd op naam van X alsnog een volledig jaar kinderopvangtoeslag toegekend. Hierdoor zou hij een teruggave krijgen. De Belastingdienst heeft het bedrag echter uitbetaald op de bankrekening van zijn ex-partner Y. In 2013 ontdekte de Belastingdienst de fout en heeft X een naheffingsaanslag gestuurd. Hiertegen is beroep aangetekend en de Rechtbank heeft uitspraak gedaan.:

- het beroep wordt gegrond verklaard op grond van ambtelijk verzuim.
- de Rechtbank vernietigd de afwijzing van het eerste bezwaarschrift door de Belastingdienst. m.a.w. het bezwaar tegen de aanslag wordt gegrond verklaard.
- bepaalt dat de rechtsgevolgen van het vernietigde besluit in stand blijven.

De Belastingdienst stelt zich op het standpunt dat X de volledige aanslag alsnog moet betalen. Dit vanwege het laatste punt van de uitspraak dat de rechtsgevolgen in stand blijven. Klopt dit? Het bezwaar tegen de aanslag is toch immers gegrond verklaard. Bovendien heeft hij de teruggave nooit ontvangen. Welke rechtsgevolgen heeft dit dan?

Alles draait blijkbaar om de zin dat "de rechtsgevolgen in stand blijven" Het beroep wordt gegrond verklaard maar volgens de Belastingdienst verlies je blijkbaar de zaak toch. Klopt dat?

Ja dat klopt de rechter kan dit doen. Het is wel zo dat te veel ontvangen toeslag tijdens een huwelijk nadien nog tussen de partners moet worden verdeeld.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Beste Monique, Hoe zit het dan met de foutieve betaling van de Belastingdienst. Zij hebben het bedrag uitbetaald op een verkeerde bankrekening. Moet X het dan maar met Y regelen? De Belastingdienst is toch fout geweest? Het kan toch geen rechtsgevolg zijn dat je een niet ontvangen bedrag moet terugbetalen? En dat je het zelf maar moet regelen met degene die het bedrag wel heeft ontvangen.


Met rechtsgevolg bedoelt de rechter inderdaad : het is onterecht betaald en dient terugbetaald te worden. Partijen dienen er samen in overleg maar uit te komen. Ja inderdaad het is zoals u het zegt.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag