Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Wij zijn een jongerenstichting die elke week voor leden in de avonduren allerlei activiteiten organiseren. Hiertoe beschikken wij over een pand. Om de begroting enigszins financieel sluitend te krijgen, verhuren wij een gedeelte van ons pand aan een bekend postbedrijf. Werknemers van dit bedrijf hebben een sleutel van ons pand en komen overdag hun post ophalen welke in de ochtenduren afgeleverd wordt. Binnenin het pand zijn de ruimtes verder niet afgesloten en zodoende zijn de werknemers van de hurende partij in staat om ook in onze ruimtes te komen. Dit komt door een ietwat ongelukkige indeling van het pand waardoor de werknemers door onze ruimtes moeten om bij hun eigen ruimtes te komen.

Echter, sinds een aantal weken merken wij dat er spullen van ons verdwijnen uit onze berging, waarde is gering (paar tientjes), maar het gaat om het principe en moeite die wij hebben om dit weer te vervangen. Nu willen wij hiertoe verborgen camera's plaatsen om de dader te kunnen betrappen (welke in de kring van onze huurder gezocht moet worden, dit is voor 99% zeker). Wat zijn echter de (privacy)regels omtrent dit vraagstuk. Het betreft geen werknemers van ons direct, wel werknemers van onze huurder. We willen gebruik maken van verborgen camera's omdat we er het liefste achter komen wie de schuldige is. Wanneer camera's opvallend op worden gehangen, zal dit wellicht een preventieve werking hebben en komen we er dus nooit achter wie onze eigendommen zich heeft toe-geƫigend. Het is weliswaar fijn dat de ontvreemding daarmee ophoudt, maar het idee dat die persoon alsnog toegang tot ons pand heeft via zijn werk, doet onze nekharen recht overeind staan. Daarom hebben we dit probleem nog niet aangekaart bij de huurder daar we bang zijn dat de dader dan nooit bekend zal worden, er is immers geen bewijs wie het gedaan heeft. We willen naar de huurder stappen met concreet legaal verkregen bewijs om dit probleem uit de wereld te helpen.

De vraag is dus, onder welke voorwaarden mogen wij verborgen camera's ophangen om een werknemer van onze huurder te kunnen betrappen. Het informeren van onze leden omtrent de camera's is geen probleem.

U mag de camera, s ophangen om zo bewijs te vergaren. U mag echter niet zonder meer alles met de beelden doen maar dat ligt voor de hand, openbaar maken bijvoorbeeld. Echter indien u de dief betrapt mag u dit bewijs aanleveren in de civiele of strafzaak. Dat is niet onrechtmatig verkregen. Het is aan te bevelen de beelden na een week definitief te verwijderen.

Beoordeel dit antwoord:

Het ophangen van verborgen camera's is slechts in uitzonderlijke gevallen toegestaan. Het moet dan duidelijk zijn dat het op geen enkele andere manier mogelijk is om de dader te pakken te krijgen. Beelden moeten doorgaans na 24 uur gewist worden, tenzij incidenten zijn geregistreerd.

U mag, inderdaad, de beelden als bewijs gebruiken. Ik ben het niet helemaal eens met mevrouw Ferwerda: het is juist dat ook onrechtmatig verkregen bewijs gebruik mag worden in een procedure, maar als u de beelden in strijd met de wet verkregen hebt kan bijvoorbeeld het College Bescherming Persoonsgegevens of het Openbaar Ministerie daar wel degelijk tegen optreden.

Onder de streep: overweeg of er geen andere mogelijkheden zijn om de dader te betrappen. Zo niet, hang de camera's op. Wis beelden die geen incidenten te zien geven, binnen 24 uur. Zo minimaliseert u de kans dat u in de problemen komt.

Beoordeel dit antwoord:

Het is onrechtmatig verkregen bewijs als het bewijs afkomstig is van opsporingsambtenaren omdat aan hen in tegenstelling tot de burger wettelijke eisen worden gesteld in verband met hun opsporingsbevoegdheid en de rechten van verdachten. Dat is anders als een private persoon bewijs levert, hierbij geef ik u een link. Uw situatie is nog het meest vergelijkbaar met die van de winkel en de klant, als er geen direct verband bestaat tussen uw stichting en de overheid http://www.cbpweb.nl/Pages/inf_va_filmen_mensen.aspx

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag