Stel vraag

Particulier


Op woensdag 5 november 2014 komt mijn man thuis uit zijn werk en ziet overal in de woonkamer glas liggen van de kookplaat.
Wij zijn heel erg geschrokken, gelukkig is dit gebeurd wanneer wij niet thuis waren. Zomaar is de kookplaat ontploft. Wij hebben meteen x gebeld, omdat wij de kookplaat ook maar pas een jaar hebben.. Wij hebben alle apparaaturen van x in de keuken. Ons werd verteld dat wij iets op de kookplaat hadden laten vallen en dat dat buiten hun garantie viel. Wij hebben NIETS op de kookplaat laten vallen. Ze hebben niet eens de moeite genomen om langs te komen!! HELE SLECHTE SERVICE!!!! Ons werd aangeraden om dit via de verzekering te spelen. Nu zitten wij 3 weken zonder kookplaat ik durf ook niet meer hetzelfde kookplaat te kopen. De glas van de kookplaat is niet veilig. Ik had thuis overal glas in de woonkamer!!!!!!! Als dit ons tijdens koken zou overkomen, of zelfs tijdens tv kijken zouden we het glas op ons gezicht kunnen krijgen. Mijn vloertegels en aanrechtblad zijn ook beschadigd hierdoor!! Ik kan helaas niet bewijzen dat ik er niets op heb laten vallen!! Maar stel dat dat het geval zou zijn, dan betekend dit nog dat de glas van de kookplaat niet VEILIG is!!!!! Zo’n veiligheidsglas mag nooit zo uit elkaar gaan spetteren! Net als het glas van de auto, anders zou je met een ongeluk al het glas op je gezicht krijgen!!!!! Zo”n GROOT merk als X moet toch vrij coulant en zeer servicegericht zijn??????


Zie verhaal hierboven, ik heb dit verhaal op sociaal media geplaatst met foto's. Nu heeft heeft X contact met mij opgenomen excuses aangeboden dat het zo is gegaan. Er is inmiddels een technicus langs geweest hij heeft ook gelukkig aangegeven dat het niet ons schuld is geweest. De technicus kon alleen niet zien dat de schade van me vloer+aanrechtblad door de glas is ontstaan ik heb wel foto's van de schade dag. Nu wil leverancier X mij een nieuwe kookplaat geven. Maar de schade van de vloer en aanrecht moet ik volgens hun doorgeven aan mijn verzekering, omdat ze niet kunnen zien of dit schade een vervolg is geweest van de kookplaat. Kunt u aangeven wat ik hiermee moet? Is het niet de bedoeling dat zij een inspecteur daarvoor moeten regelen. Nu schuiven ze het alsnog op mijn verzekering af.

Alvast bedankt. !!

Het kan zijn dat gevolgschade wordt uitgesloten in de voorwaarden. In het geval het niet wordt uitgesloten moet vast komen te staan dat de schade aan de vloer en aanrecht is veroorzaakt door de ontploffing van de kookplaat. Dit dient in het laatste geval door u te worden bewezen, indien u een vergoeding wilt ontvangen. Dit zal wanneer u de verzekeraar zou aanspreken ook het geval zijn bij een gedekte gebeurtenis.

U kunt vrijblijvend en direct contact met mij opnemen voor overleg.

Beoordeel dit antwoord:

Ik ben het niet eens met dat u zich maar tot uw verzekeraar moet wenden. U kunt ze zeker vragen of zij u verder kunnen helpen, maar in eerste instantie is hier sprake van productaansprakelijkheid (geregeld in artikel 185 en volgende van Boek 6 Burgerlijk Wetboek). Indien de keuken niet zakelijk wordt gebruikt en de schade meer dan € 500,- bedraagt, dan dient u zich voor de gevolgschade te wenden tot de producent of de importeur van de kookplaat. Mocht het niet duidelijk zijn wie dat is, dan kunt u zich wenden tot de leverancier. Zij zijn dan aansprakelijk, tot het moment dat zij u vertellen wie de producent of importeur is.

Het lastige in dit verhaal is het opvolgende artikel 188. Dit leest namelijk "De benadeelde moet de schade, het gebrek en het oorzakelijk verband tussen het gebrek en de schade bewijzen". De bewijslast dat de schade aan de vloer en het aanrecht is ontstaan door het uiteenspatten van de kookplaat, ligt dus volledig bij u. Mogelijk dat uw inboedelverzekeraar u hierin kan bijstaan, of anders misschien uw rechtsbijstandverzekeraar als u die heeft. Mogelijk is e.e.a. ook te bewijzen op basis van foto's van de keuken, maar het zal denk ik wel lastig worden.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Het is inderdaad lastig om dit te bewijzen het enige bewijs die ik heb zijn de foto's. Bedankt voor je informatie.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag