Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Dag,

Mijn situatie betreft het volgende:

- Ik ben officieel PhD student aan Duitse universiteit, waarvan ik ook loon ontvang.
- Ik sta officieel ingeschreven in Duitsland (dit was een vereiste).
- Ik werk vanuit een universiteit in Amsterdam.
- Ik woon in Amsterdam (maar dus niet officieel -- ik heb mij in NL uitgeschreven toen ik aan mijn baan in Duitsland begon).
- Alle betrokken partijen hebben hier weet van.
- Ik zou mij graag alsnog weer in NL inschrijven. In de eerste plaats is dit meer correct (want ik woon immers hier). In de tweede plaats omdat ik dit jaar in NL wil gaan trouwen met mijn Indiase partner, en dit is makkelijker als ik hier officieel sta ingeschreven.

Nu mijn vraag:
- Kan ik op twee plekken tegelijk ingeschreven staan? Dwz, in Duitsland (als "Zweitwohnung“) en in Nederland?
- En mocht dit kunnen, klopt het dan dat ik loonbelasting in Duitsland blijf betalen (want ik ontvang immers Duits loon), en in beide landen sociale lasten zal moeten betalen?

Alvast veel dank voor uw antwoord!

Nee in intern. belastingwetgeving staat dat een burger maar een woonplaats kan hebben en die burger heeft daar feitelijk geen zeggenschap over want de echte woonplaats is daar waar zich het centrum bevindt van het sociale leven, daar waar men werkt, waar men familie en vrienden heeft en doorgaans de meeste tijd doorbrengt.
Op het gebied van de intern. sociale wetgeving is geregeld waar u zich moet verzekeren , indien u loonbelastingplichtig bent in Duitsland kan het zijn dat u voor dat deel een vrijstelling kunt aanvragen in Nederland (of andersom als u in Duitsland blijft wonen).
Op de site van de belastingdienst vindt u veel informatie terug en ook hier http://www.europa-nu.nl/id/vh92sr9riao8/praktisch_europa_in_het_kort

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag