Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


In augustus 2013 ben ik een eigen bedrijf begonnen. Mijn vrouw is in oktober 2013 naar de notaris gegaan voor informatie inzake huwelijkse voorwaarden. In december 2013 zijn de huwelijkse voorwaarden opgesteld. Begin november 2014 (11 maanden later) is mijn bedrijf failliet gegaan. De curator wil de huwelijkse voorwaarden nu ontbinden. In december 2013 was er absoluut geen sprake van een (dreigend) faillissement en ook geen schulden. Kan dat zo maar?

welke reden geeft de curator op voor de doorbreking van de huwelijkse voorwaarden, rechtshandeling die is verricht om schuldeisers te benadelen?

Beoordeel dit antwoord:

Waarschijnlijk beroept de curator zich op art. 3:47 BW. Hieruit volgt dat alle rechtshandelingen die binnen een jaar voorafgaand aan het inroepen van de nietigheid van de rechtshandeling werden verricht en waar schuldeisers nadeel van hebben, vermoed paulianeus te zijn. Het is aan u om dan aan te tonen dat daar geen sprake van is.

Wat in uw vraagstelling mist, is de datum dat de huwelijkse voorwaarden zijn geregistreerd. Vanaf die datum hadden zij pas werking en n.m.m. gaat het jaar waarin de nietigheid kan worden ingeroepen vanaf dat moment lopen. Let u dus goed op dat de curator wel binnen die termijn is gebleven.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag