Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Geachte heer/mevrouw,

De Belastingdienst wil afwijken van mijn aangifte inkomstenbelasting 2012. Omdat ik het hier niet mee eens ben heb ik een bezwaarschrift ingediend. Dit bezwaarschrift wordt door de Belastingdienst niet goedgekeurd. De enige mogelijkheid om mijn gelijk te krijgen is door in beroep te gaan.

Graag wil ik advies over de kans van slagen mocht ik in beroep gaan tegen de beslissing van de Belastingdienst en over de kosten die ik mag verwachten mocht ik in beroep gaan.

De situatie is als volgt. Ik ben in 2009 een onderneming gestart welke ik in 2012 op verzoek van een inspecteur van de Belastingdienst heb ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. De startende onderneming maakte op jaarbasis grotere kosten dan opbrengsten sinds haar oprichting tot op heden. Omdat ik geen voordeel behaalde uit de onderneming heeft de Belastingdienst bepaald dat ik voor de inkomstenbelasting geen ondernemer ben. De verliezen opgegeven in mijn aangifte inkomstenbelasting 2012 worden daarom niet geaccepteerd. Hierdoor komt mijn belastbaar inkomen voor dat jaar hoger te liggen, en moet ik loonheffing na betalen en ontvangen toeslagen terugbetalen.

Ik ben het hier in de eerste plaats niet mee eens omdat het van een startende onderneming te verwachten is dat deze de eerste jaren investeringen doet waardoor er een negatieve winst ontstaat.

In de tweede plaats ben ik het er niet mee eens omdat de inspecteur van de Belastingdienst mij verzocht heeft in 2012 om me in te schrijven als ondernemer bij de Kamer van Koophandel en daarmee bij de Belastingdienst. Ik heb aan zijn verzoek voldaan en alle regels opgevolgd. En als de Belastingdienst nu vindt dat zij toen een fout gemaakt heeft dan moet ze zelf op de blaren zitten.

Bij elkaar opgeteld gaat het om een behoorlijke geldsom. Bovendien dreigt zich voor mijn aangifte inkomstenbelasting 2013 hetzelfde voor te doen als ik niet in mijn gelijk wordt gesteld voor het jaar 2012.

Ik hoop spoedig van u te horen.

Met vriendelijke groet

Het is opmerkelijk, afgaande op uw verhaal, dat u in 2009 een onderneming bent gestart en pas op verzoek van de inspecteur in 2012 zich diende in te schrijven bij de KvK. Dat u geen voordeel behaalde uit de onderneming en mogelijk lage btw-aftrek zal hebben gehad, kan duiden dat u vermoedelijk viel onder de klein ondernemersregeling maar maakt dat u nog wel ondernemer bent. Of ligt er een andere reden ten grondslag.

Verder spreek u van een fout van de belastingdienst, is er ook sprake van een fout?
Ook geeft u aan dat uw bezwaarschrift niet is goedgekeurd, waar lag dat aan?
Kortom, er zijn nog enkele vragen die opheldering behoeven.

Neemt u indien gewenst rechtstreeks en kosteloos contact met mij op voor overleg.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag