Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Verhaalsrecht schuld en kosten door accepteren erfenis

De zonen van een demente partner zijn door die persoon financieel in hun levensonderhoud als volwassen personen ondersteund en hebben zich haar bezittingen en pensioenuitkering toegeƫigend dan wel beschouwen die als erfenis toen zij al de diagnose dementie had.
Momenteel wordt zij op kosten van haar samenlevingspartner en de Nederlandse samenleving onderhouden en verzorgd. De partner heeft een direct invorderbare vordering op de demente partner.
1.Kan deze verhaald worden op de zonen omdat zij geacht kunnen worden de bezittingen als erfenis geaccepteerd te hebben?
2.Zij wonen in het buitenland. Kan een verblijf van een van hen relevant zijn voor een evt procedure?

Een erfenis gaat pas in na het overlijden van de erflater.

U hebt nu en ook na het overlijden van uw partner geen vordering op de kinderen. De kinderen hebben mogelijk onrechtmatig gehandeld jegens hun moeder, maar niet jegens u.

Om het geld terug te kunnen krijgen zal de benadeelde ouder zelf moeten gaan procederen. Daarvoor is het noodzakelijk dat zij onder bewind of curatele wordt gesteld.

Pas als uit het vonnis duidelijk is dat de kinderen misbruik hebben gemaakt van hun dementerende ouder, kan het ten onrechte ontvangen geld teruggevorderd worden. Dat bewijs is vaak niet eenvoudig te leveren.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag