Stel vraag

Politie, Justitie

Particulier


Hallo,
Mijn zoon is sinds een aantal weken een paar uur in de week werkzaam bij een supermarkt.
afgelopen zaterdagmorgen werd hij gebeld door de filiaalmanager, met het verzoek naar het werk te komen. mijn zoon moest ook voetballen, dus hij vroeg of hij met spoed moest komen of dat het ook later mocht.
Het antwoord hierop was: als je zo begint, dan doe ik gelijk aangifte.
mijn zoon schrok hier erg van en begreep er niets van. hij is op de fiets naar het werk gegaan, waar al een aantal mensen op hem wachtten.
er werd hem duidelijk gemaakt dat hij maar beter eerlijk kon zijn en zeggen wat hij onrechtmatig had meegenomen.
mijn zoon gaf aan niets maar dan ook niets te hebben meegenomen, en zei echt niet te weten waar het over ging.
volgens de manager waren er camerabeelden waarop iets te zien zou zijn. mijn zoon vroeg of hij deze dan ook mocht zien, omdat hij helemaal niets van de beschuldiging begreep.
dit werd hem direct geweigerd en omdat mijn zoon niet toegaf dat hij iets had meegenomen wat niet van hem was, kreeg hij te horen dat hij ontslagen was en direct kon vertrekken. De manager gaf aan de beelden met de politie te bekijken en dan te beslissen of er aangifte gedaan zou worden.
Ikzelf kwam thuis van mijn werk en werd op de hoogte gesteld van het gebeuren. ik heb direct de manager gebeld en hem gevraagd waar die beschuldiging vandaan komt. En ook ik eis eigenlijk dat ik de beelden mag zien. het antwoord was: dat ik die beelden sowieso niet te zien zou krijgen.
Ik ben ontzettend kwaad hierover, want ik geloof 100% in de onschuld van mijn zoon.De manager kon mij niet zeggen wat er evt meegenomen zou zijn en of hij het zeker wist. later in de middag ben ik samen met mijn zoon naar de supermarkt gegaan, waar bleek dat de manager niet meer aanwezig was. Ik ben nog nooit zo boos geweest, vooral om het feit dat iemand 'zomaar'het recht lijkt te hebben een ander te beschuldigen. Vandaag ( maandag) zou ik teruggebeld worden door de manager over wat de stappen zijn. Maar eerlijk gezegd wil ik zelf stappen ondernemen tegen deze valse beschuldigingen. politie heeft mij doorgestuurd naar rechtswinkel ( zei niets voor mij te kunnen betekenen) wat eigenlijk ook raar is. Mijn vraag is of dit allemaal zomaar kan? Wat zijn onze rechten? Mogen wij hier in Nederland inderdaad geen camerabeelden zien waarop wijzelf te zien zijn en beschuldigd worden van iets?? En mogen ze mijn zoon zomaar ontslaan? Men is toch onschuldig tot schuld bewezen is??

Ik ga er van uit dat uw zoon minderjarig is.

Ik raad u aan om af te wachten tot de manager naar u toe reageert. Afhankelijk van zijn reactie kunt u besluiten om al dan niet verdere actie te ondernemen. Het doen van onderzoek naar misdrijven is overigens het exclusieve domein van de politie en het OM en niet dat van burgers.

Als de manager besluit om geen aangifte te doen, heeft deze zich mogelijk schuldig gemaakt aan laster. U kunt in dat geval strafrechtelijk aangifte tegen hem doen. Ontslag om dringende reden (staande voet) is in deze situatie niet mogelijk. Mondeling ontslag zal gevolgd moeten worden door een gemotiveerde brief van de werkgever.

Besluit de manager de zaak alsnog over te dragen aan de politie dan zal die de zaak verder uitzoeken. De camerabeelden zullen dan worden overgedragen aan de politie. In dat geval raad ik u aan om de hulp van een advocaat strafrecht in te roepen.

In het geval van diefstal is, na het vonnis van de strafrechter, ontslag mogelijk. Dat zal echter eerst moeten worden aangetoond.

Ik raad u aan om namens uw zoon de werkgever een aangetekende brief te sturen, waarin u een korte zakelijke weergave van de gebeurtenissen geeft, de diefstal van uw zoon ontkent en het ontslag om dringende reden als onregelmatig bestempeld. U kunt ook in de brief zetten dat u aangifte zult doen van laster tegen de manager als blijkt dat deze uw zoon zonder voldoende grond onterecht heeft beschuldigd.

Neemt u indien mogelijk de komende telefoongesprekken op.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hartelijk dank voor uw snelle reactie.
Ik vind het moeilijk af te gaan wachten, maar ik begrijp wel dat dat het beste zou zijn. Ik ben gewoon ongelooflijk boos om het hele gebeuren en inderdaad, mijn zoon is minderjarig (17 jaar).
Ik heb ook de tip gekregen alles op papier te hebben, zodat ik bewijs in handen heb.
Klopt dat? Ik heb nu alleen telefonisch contact gehad namelijk.


Antwoord toegelicht.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Wederom bedankt voor uw reactie.
Ik heb afgelopen maandag telefonisch contact gehad met werkgever en deze gaf aan de beelden nogmaals met een aantal mensen bekeken te hebben en niet duidelijk te kunnen zien of mijn zoon inderdaad iets meenam. Dus er wordt geen aangifte gedaan en hij wilde het hierbij laten.
Ik heb hem duidelijk gemaakt dat ik zeker niet gediend was van de manier waarop alles gegaan is.
ook heb ik gevraagd of ik alles op papier kan krijgen, omdat hij aangaf niet verder te willen met mijn zoon. Mijn zoon wil (begrijpelijk) ook niet meer verder met deze werkgever, dus dat ontslag accepteren wij, mits er een duidelijke reden voor is en er niet over verdenking van diefstal wordt gesproken.
Dit heeft de werkgever toegezegd en ik heb hier tot nu toe nog niets van gehoord of ontvangen.
Natuurlijk zijn wij blij dat er geen aangifte gedaan is, vooral omdat we overtuigd zijn van de onschuld.
Verder heb ik begrepen dat mijn zoon al van het rooster afgehaald is en ik denk zelf dat dit een voorbedacht geval is, omdat mijn zoon vorige week iemand in moest werken op zijn werkplek.
Maar de manier waarop is natuurlijk onbegrijpelijk!
vind u dat ik die aangetekende brief moet versturen of is het beter af te wachten? Ik zit zelf nog in dubio of ik aangifte wil doen wegens laster. Dit ga ik zeker doen als de reden van ontslag verdenking van diefstal is.
Nogmaals bedankt!



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag