Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


In 2012 zijn mijn vriendin en ik uit elkaar gegaan. We waren geen geregistreerd partners of gehuwd. We hebben 2 kinderen (11 en 14) die door mijn ex-partner als een privé-bezit worden beschouwd.
Omdat wij in harmonie uit elkaar gingen hebben we ook harmonieuze afspraken gemaakt omtrent kinderen, omgang en boedelscheiding. Door veranderde omstandigheden aan haar kant heeft zij eenzijdig deze afspraken terzijde geschoven en zie ik onze kinderen een weekend in de 2 weken.
Ik vermoed dat de kinderen binnen afzienbare tijd meegenomen zullen worden naar een bekende bestemming in het buitenland. Nu (b)lijk ik niets over mijn kinderen te zeggen te hebben aangezien wij niet getrouwd zijn geweest en ik geen gezag bij de rechter over mijn kinderen heb aangevraagd.
Kan ik dat nog steeds doen, zonder kosten te hoeven maken? Ik kan mij dit niet permitteren.

U hebt de kinderen wel erkend, maar u hebt geen ouderlijk gezag.

Als uw ex-partner meewerkt, is gezamenlijk gezag snel te regelen. Is dat niet het geval, dan zult u aan de rechter vervangende toestemming moeten vragen. In het familierecht is procesvertegenwoordiging (advocaat) verplicht.

Afspraken over de omgangsregeling kunnen natuurlijk nooit rechtsgeldig door een van de partijen worden veranderd. U hebt dus altijd de mogelijkheid om deze afspraken via de rechter af te dwingen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag