Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Mijn vriendin en ik zijn uit elkaar. We hebben in ons samenlevingscontract vast laten leggen dat het huis alleen op mijn naam staat. Aan de andere kant hebben we wel samen getekend voor de hypotheek. Heeft zij nu nog een verplichtingen voor wat betreft betaling hypotheek? Ze is op eigen initiatief vorig jaar augustus al ergens anders gaan wonen. Ze wil niet meer betalen en onderbouwd het niet meer mee willen betalen met het feit dat ze geen woongenot meer heeft. Is dat rechtsgeldig?

Met vriendelijke groet

Uw overeenkomst geldt allen tussen u beiden en niet tussen u, uw ex-partner en de hypotheekverstrekker.

Ook de eigendom van de woning wordt niet beïnvloed door de overeenkomst, al zal uw ex-partner mee moeten werken aan de wijziging van de transportakte.

U bent nu beiden hoofdelijk (ieder voor 100%) aansprakelijk voor de aflossing van de hypothecaire schuld. Daarnaast bent u ieder nog steeds voor 50% eigenaar van de woning. Betaalt een van u niet, dan zal de hypotheekverstrekker de ander aanspreken. Betaalt die ook niet dan zal de woning uiteindelijk geveild worden.

Gebruikelijk is dat beide eigenaren de vaste lasten (aflossing hypotheek, gemeentelijke belastingen, opstalverzekering) van de woning delen. De overige lasten komen voor de rekening van degene die in het huis blijft wonen.

Redelijk en billijk is als de bewonende eigenaar de ander een bedrag betaalt voor het woongenot. Dat bedrag was in betere tijden meestal een percentage van de overwaarde van de woning op jaarbasis. In een recente uitspraak oordeelde de rechtbank dat de helft van de kale lasten van de woning redelijk en billijk was.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag