Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik ben lid van van een golfvereniging en heb daarin een participatie. In het certificaat van participatie staat vermeld dat bij beeindiging van het contract de houder van het certificaat restitutie van zijn/ haar bijdrage krijgt volgens de voorwaarden gesteld in het huishoudelijk regelement d.d 8 juli 2003. Tevens staat vermeld dat aan dit certificaat geen andere rechten worden ontleend.
Tijdens een algemene ledenvergadering is besloten de restitutie van de participatie te wijzigen. Leden krijgen hierin 3 mogelijkheden:
1. Schenking
2. Omzetten in obligaties
3. Behoud van participatie onder toepassing van een nieuw huishoudelijk reglement waarbij terugbetaling afhankelijk is van de financiele positie van de vereniging
Dit besluit is bekend gemaakt op 10 December
Met daarbij een formulier om een keuze in te vullen.
Dit formulier heb ik niet ingevuld en middels een aangetekend schrijven op 15 December heb ik aangegeven het met geen van de keuze mogelijkheden eens te zijn. En aangegeven geen wijzigingen in mijn in het originele contract te accepteren.
Inmiddels heb ik ook een gesprek met de voorzitter van de vereniging gehad en verschillende e-mails verstuurd. Ik heb tevens een alternatief aangeboden en aangegeven dat indien ik indien we er niet uitkomen ik per direct het contract wil beeidigen met directe terugbetaling van de participatie en het overgebleven deel van de jaarlijkse contributie welke reeds is betaald.
Mijn vraag is heb op op de juiste wijze gehandeld en sta ik in mijn gelijk. Ik weet dat in een vereniging de algemene leden vergadering bepalend is maar uiteindelijk is er ook een contract getekend waar ik de vereniging aan wil houden.

Tijdens de vergadering is besloten om het Huishoudelijk Reglement te wijzigen. Doorgaan kan dit alleen met een gekwalificeerde meerderheid (van bijvoorbeeld 2/3 van het aantal in de vergadering uit te brengen stemmen). Het is dus allereerst de vraag of het besluit om het HHR te wijzigen rechtsgeldig is genomen. Indien zulks het geval is, dan is het vervolgens de vraag of de wijziging van de restitutiebepaling wel conform de statuten, dan wel redelijk. Hierbij is van belang wat er omtrent de beƫindiging van het contract in de statuten van de vereniging staat.

Kortom, de rechtsgeldigheid van het besluit moet worden onderzocht. Indien blijkt dat dit besluit niet rechtsgeldig is, kan het door de rechter worden vernietigd, zolang dit niet is gebeurd, bent u in principe aan het besluit gebonden. Vooruitlopend op een procedure kunt u het contract beƫindigen en een volledige restitutie verlangen. Als de vereniging daar geen gehoor aan geeft, ontkomt u er niet aan een procedure op te starten. Ik ben gespecialiseerd in verenigingsrecht en zonodig graag bereid u hierin bij te staan. Neem gerust vrijblijvend en kosteloos contact met mij op als nog vragen heeft of juridische bijstand wilt.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag