Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


In 2012 ben ik een horecaondernemeing begonnen met 2 partners.
In januari ben ik uit deze onderneming gestapt, maar mijn investering, omgezet in een onderhandse lening daar ik zelf al een vof had, zit nog wel in de zaak.
Het gaat om 10.000 euro (in 2012) maar mijn voormalige zakenpartners zijn geenszins van plan mij officieel uit te kopen.
Wat zijn mijn rechten?

Of u uw investering (nu) kunt opeisen, hangt primair af van wat u over de lening bent overeengekomen, in het bijzonder de termijn van afbetaling. Heeft u een schriftelijke overeenkomst opgesteld?

Desgewenst kan ik u bijstaan. Daarvoor kunt u contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:

Voor hoe lang bent u de lening aangegaan? Of u de terugbetaling van de lening kunt verlangen, hangt onder meer af van de vraag of de lening al opeisbaar is. Indien dit het geval is, dient u uw voormalig zakenpartners schriftelijk te sommeren tot terugbetaling binnen een redelijke termijn. Blijven ze hiermee in gebreke, dan kunt u een incassoprocedure opstarten. Ik ben graag bereid u in deze kwestie bij te staan. Dit kan in de buitengerechtelijke fase ook op basis van 'no cure, no pay' . Neem gerust vrijblijvend en kosteloos contact met mij op.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Het is zo dat ik in eerste instantie in de vof zat, maar daar ik met een andere partner ook een vof heb, en hij uiteraard niet aansprakelijk gesteld wilde worden voor eventuele misstappen van de nieuwe vof, ben ik na 4 maanden uit de vof gestapt, en is mijn investering omgezet naar een onderhandse lening. Wel hadden we nog een onderling contract dat ik op factuurbasis een leidinggevende functie zou uitoefenen.
Dit heb ik wel zwart op wit, maar daar zit geen termijn aan. Het is aannemelijk dat ik bij het verlaten van de onderneming ook uitgekocht moet worden, het liefst zo snel mogelijk, toch?
Ik ben heel flexibel in het bespreken van termijnen, maar geen termijn is onaanvaardbaar.


Met de uitkoop bedoelt u de terugbetaling van de onderhandse lening? Als geen termijn is afgesproken, kan in beginsel terugbetaling worden verlangd.

Als u nader advies wenst, kan ik u bijstaan.

Beoordeel dit antwoord:

Als u niets heeft afgesproken over de termijn waarbinnen de lening zou worden terugbetaald, wat wel blijkt uit uw reactie, kunt u de lening in principe op elk moment opeisen. Het is dus zaak dit nu te doen. Ik help u graag. Bij uittreding uit de V.o.f. moet de V.o.f. worden geliquideerd in die zin dat er afrekenend. Hoe dit precies dient te gebeuren staat in de vennootschapsovereenkomst. Ook hier kan ik u in begeleiden.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik ben in september 2012 al uit de vof gestapt, die toen door de andere 2 vennoten is doorgezet. Is dus niet ontbonden.
Mijn investering is toen omgezet in een onderhandse lening, maar daar is inderdaad geen termijn voor afgesproken, echter lijkt het mij wel zo dat bij beeindigen van de werkzaamheden deze lening moet worden afgelost.
Dit staat alleen niet op papier helaas.
Maar zoals ik al zei, ik ben wel redelijk flexibel in het accepteren van redelijke termijnen.


Dan is het nu dus zaak de lening terug te vorderen, dan horen we wel of de wederpartij de lening al dan niet in termijnen wil terugbetalen.

Beoordeel dit antwoord:

Desgewenst kan ik u bijstaan om het geleende bedrag terug te vorderen. U kunt daarvoor contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag