Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Mijn broertje (mei 16 jaar) draagt zijn vaders achternaam. Echter, met zijn vader heeft hij al enkele jaren geen contact meer. Mijn moeder en zijn vader zijn nooit getrouwd geweest en hebben niet samengewoond. Mijn moeder heeft het ouderlijk gezag. Valt dit ergens voor de zekerheid te checken?
Naar mijn weten een gegronde reden om de naam te wijzigen gezien zijn vader is al zeker vier à vijf jaar uit beeld is, mijn moeder de zorg draagt sinds zijn geboorte en mijn broertje het liefst mijn moeders achternaam wilt dragen.

Hoe denken de experts hierover? Waar moeten wij op letten bij het aanvragen van de naamswijziging. Wat zijn sterke- en zwakke feiten?

Volgend jaar doet mijn broertje zijn eindexamen dus ik streef ernaar voor die tijd een naamswijziging doorvoeren ivm zijn naam op het diploma. Ik las dat een aanvraag wel een jaar in beslag kan nemen.

Het is altijd mogelijk een aanvraag in te dienen voor een naamswijziging. Dit dient bij de dienst justis van het ministerie van justitie en veiligheid te worden gedaan. hier wordt bekeken wat de reden is om de naam te veranderen. Bij de beslissing vooral bij kinderen vanaf 12 jaar is de reden doorslaggevend. Indien men niet eens is met een beslissing kan men hiertegen tegen in beroep.

Mocht u meer vragen hebben en of verdere hulp wensen mag men altijd contact opnemen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag