Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Zakelijk


Wie is in het volgende vraagstuk verantwoordelijk voor de claim: Er zijn 3 partijen: de verkoper, de koper en de transporteur. de verkopende parij verkoopt een vloeibaar product op DAP condities. Het transport wordt verzorgt door een derde partij die ingehuurd is door de verkopende partij. de transportur levert volgends de CMR. De wagen en losslangen zijn verplicht verzegeld. Indien de verzegelde slangen die de transporteur gebruikt om te lossen bij de klant vervuild zijn en er dus vervuild product afgeleverd (contaminatie) wordt bij die klant, wiens verantwoording is dat? Is dat de verkoper (omdat hij verantwoordelijk is voor de ingehuurde transporteur) of de transporteur (hij heeft een resultaatsverplichting en is verantwoordelijk voor zijn equipment) of is dat de koper (het product wordt op zijn terein gelost en de verantwoording van de verkoper eindigt bij het betreden van het terrein van de koper). Bedankt voor uw antwoord.

Artikel 17 van de CMR stelt het volgende: 1. De vervoerder is aansprakelijk voor geheel of gedeeltelijk verlies en voor beschadiging van de goederen, welke ontstaan tussen het
ogenblik van de inontvangstneming van de goederen en het ogenblik
van de aflevering, alsmede voor vertraging in de aflevering.

De DAP condities van de verkoper sluiten aansprakelijkheid uit na de levering, maar dus niet indien er in de tussentijd iets is gebeurd, bijvoorbeeld een fout van zijn opdrachtnemer, de vervoerder,. De opdrachtgever is/ kan dan aansprakelijk gesteld worden.

Conclusie is dat zowel de verkoper als diens vervoerder aansprakelijk gesteld kan worden.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag