Stel vraag

Particulier


goedemiddag, ik heb geprocedeerd ivm kinderalimentatie en daar ook een ong €400,00 toen betaald aan mijn pro deo advocaat.
De alimentatie loopt inmiddels maar,
Nu is het zo dat mijn ex man het wilt aanvechten en dat ik wederom aan mijn advocaat , nu ruim boven de €400,00 , moet gaan betalen. Ik begrijp niet hoe dat mogelijk is, mijn ex gaat in verweer en wederom brengt dat kosten ook voor mij met zich mee. Ik heb uitleg gevraagd bij mn advocaat , maar krijg hier geen reactie op. Door naar diversen email adressen van zijn kantoor te mailen, heeft een assistent mij uit eindelijk een belletje gegeven en vertelt dat die kosten er ook weer voor mij zijn ivm familie recht of iets dergelijks? kunt u mij hier uitleg over geven?
dank u wel alvast.

Uit u vraagstelling kan ik afleiden dat u wordt bijgestaan op basis van gesubsidieerde rechtsbijstand (ook wel genoemd 'de toevoeging'). De hoogte van de eigen bijdrage welke aan u wordt opgelegd hangt af van de hoogte van uw inkomen.

In beginsel wordt, bij het bepalen van de vraag of u voor gesubsidieerde rechtsbijstand in aanmerking komt en zo ja, bij het bepalen van de hoogte van de aan u op te leggen eigen bijdrage, door de Raad voor Rechtsbijstand altijd gekeken naar de hoogte van het inkomen twee jaar terug. Dit kan er toe leiden dat u in het ene jaar meer, maar soms ook minder, moet betalen aan een advocaat terzake deze eigen bijdrage. Immers wisselt uw inkomen elk jaar.

Indien uw inkomen lager op dit moment lager is, dan het inkomen dat u twee jaar geleden had, kan het zinvol zijn om na te gaan of er een verzoek tot peiljaarverlegging kan worden ingediend. Indien er aan de voorwaarden voldaan wordt, zal er gekeken worden naar de hoogte van uw inkomen in dit jaar (in plaats van het inkomen van 2 jaar terug). Dit kan er toe leiden dat aan u alsnog een lagere eigen bijdrage wordt opgelegd.

Indien u een inkomen geniet dat is gelegen rond de bijstandsnorm, kunt u proberen een aanvraag te doen bij de gemeente ter verstrekking van bijzondere bijstand voor de kosten van de advocaat (de eigen bijdrage, het griffierecht en eventueel overige kosten).

Helaas is het zo dat in familierechtszaken vaak wordt geoordeeld door de gerechten dat ieder van de partijen de eigen kosten van de procedure draagt. Er kan evenwel worden gevraagd de wederpartij te veroordelen in de kosten die u thans ook in deze procedure (en eventueel de vorige, indien er sprake is van hoger beroep) moet maken. Dit verzoek zal moeten worden gemotiveerd.

Voor meer informatie over gesubsidieerde rechtsbijstand en de hoogte van de op te leggen eigen bijdragen kunt u de website van de Raad voor Rechtsbijstand raadplegen www.rechtsbijstand.nl.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag