Stel vraag

Politie, Justitie

Particulier


Ik ben samen met mijn collega aangehouden voor te hard rijden op de motor, 128 waar 70 was toegestaan. dus rijbewijs kwijt. Hierover hebben wij beide een brief geschreven dat wij deze nodig hadden voor ons werk.

Tot mijn grote verbazing heeft mijn collega wel het rijbewijs terug sinds een week en ik nog niet.
Wel krijg ik een educatieve cursus aan mijn broek van 1100 euro.

Wij reden beide op het zelfde moment, met dezelfde snelheid op de zelfde plek achter elkaar aan. +/- 10 meter. Ik heb geen verleden met snelheidsovertredingen, buiten een of twee de afgelopen 4 jaar van een paar km te hard.

Nu is mijn vraag, mag er voor precies dezelfde overtreding een totaal andere bestraffing volgen?

Tevens denk ik ook dat de bestraffing van educatieve cursus voordat ik moet verschijnen in de rechtbank en zonder hoor en wederhoor te voorbarig is.

Ik ben dus benieuwd wat de wat hierover zegt

Er is een richtlijn voor snelheidsovertredingen, zie www.om.nl. Als u de vragen bij de boete-knop doorloopt zult u zien dat bij een overschrijding als die van u een individuele beslissing wordt genomen door het OM. Die beslissing en het vervolg daarop is wel te beïnvloeden, via een advocaat.

Ik adviseer u een advocaat in de arm te nemen.

Beoordeel dit antwoord:

Ik raad u aan hierover contact op te nemen met de Officier van Justitie en hem deze situatie voor te leggen. U bent collega's geeft u aan en teruggave van het rijbewijs aan slechts de een zou onder de door u geschetste omstandigheden in strijd kunnen zijn met het gelijkheidsbeginsel en het verbod van willekeur. Het kan zijn dat u het rijbewijs alsnog terugkrijgt nu de Officier van Justitie binnen 10 dagen besluit of u uw rijbewijs terugkrijgt, en zo nee, hoe lang uw rijbewijs dan zal worden ingehouden.

De educatieve maatregel wordt aan u opgelegd door het CBR op grond van de Regeling maatregelen rijvaardigheid en geschiktheid. Deze wordt bestuursrechtelijk aan u opgelegd.

De strafzaak betreft een andere procedure. Het is verstandig een advocaat in de hand te nemen zodat deze u belangen in beide procedures (CBR en strafzaak) kan behartigen. Indien u wenst, kunt u contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag