Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Ik heb 2 kinderen, juli 2006 en augustus 2008.
november 2008 uit elkaar gegaan.
we waren niet getrouwd en hadden geen gezamelijk gezag aangevraagd.
sinds wij uit elkaar zijn is er geen omgang of contact.
ook is er geen financiele binding.
voldoe ik nu aan alle eisen om een naamswijziging door te voeren?

welke stukken moet ik overleggen om aan te tonen dat er geen contact is geweest in tussenliggende periode?

Onderstaande informatie is afkomstig van de website van de dienst Justis van het Ministerie van Veiligheid en Justitie (www.justis.nl). Op deze website vindt u veel informatie over het wijzigen van de naam. Ook leest u daar op welke wijze u dit verzoek kunt doen en wat hiervan de kosten zijn.


Wanneer kan/mag ik de achternaam van mijn minderjarige kind(eren) (laten) wijzigen?
In een aantal gevallen kunt u de achternaam van uw minderjarige kind (laten) wijzigen. Bijvoorbeeld na een scheiding. Heeft uw kind een dubbele nationaliteit, dan kunt u de achternaam laten wijzigen in de naam die uw kind volgens het (naam)recht van dat andere land heeft. Lees voor meer informatie hierover het antwoord op de vraag 'Kan ik de achternaam van mijn kind (laten) wijzigen vanwege een dubbele nationaliteit?'.

Degene van wie u wilt dat het kind de achternaam krijgt, moet het kind een aantal jaren hebben opgevoed en verzorgd. Dit is de ‘verplichte verzorgingstermijn’. De verzorgingstermijn is een aaneengesloten periode die wordt berekend vanaf de dag waarop u uw verzoek tot naamswijziging indient. Afhankelijk van de leeftijd van het kind geldt er een termijn van 3 of 5 jaar. Deze periode gaat in na de ontbinding van het huwelijk of de verbreking van de buitenhuwelijkse samenleving. Bij een echtscheiding gaat de verzorgingstermijn in op de datum waarop de beslissing van de rechter is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Als u eerder uit elkaar bent gegaan, maakt dit geen verschil voor de berekening van de verzorgingstermijn. Bij verbreking van de buitenhuwelijkse samenleving gaat de verzorgingstermijn in op de datum van verbreking zoals vermeld in de Basisregistratie Personen.

Een verzorgingstermijn van 5 jaar geldt voor als het kind jonger dan twaalf jaar is. Voor een kind van 12 tot 18 jaar geldt een verzorgingstermijn van 3 jaar. Wilt u een verzoek tot naamswijziging indienen voor meer kinderen binnen uw gezin? Dan geldt een verzorgingstermijn van 5 jaar als één van de kinderen jonger dan 12 jaar is.

Alleen de wettelijke vertegenwoordigers van een kind mogen een verzoek tot naamswijziging voor een kind indienen. Dit zijn degenen die het ouderlijk gezag hebben. Indien beide ouders het gezag hebben, dan moeten beide ouders het formulier van het verzoek tot naamswijziging ondertekenen. Wanneer een ouder dit verzoek niet ondertekent, kan Justis het verzoek niet in behandeling nemen. Als één van beide ouders weigert in te stemmen met de indiening van het verzoek, dan kan de andere ouder een verzoek om vervangende toestemming indienen bij de rechtbank.

Ook de persoon van wie het kind de achternaam krijgt, moet het verzoek ondertekenen.

Kinderen van 12 jaar of ouder moeten ook zelf instemmen met het verzoek tot naamswijziging.

Er wordt door Justis overigens altijd naar de mening van de andere ouder gevraagd. Zelfs als de andere ouder niet het gezag heeft, geen contact heeft met het kind of geen alimentatie betaalt.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag