Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


L.S.,

Er bestaat een sterk vermoeden dat mijn hoogbejaarde en dementerende vader (staat niet onder curatele, heeft ook geen bewindvoerder ) zowel wordt verwaarloosd ( wordt dagenlang aan zijn lot overgelaten, heeft regelmatig geen voedsel in huis, sterk vervuilde badkamer e.d.) als ook financieel geplukt door mijn broer en zijn partner. Mijn broer en zijn partner hebben ruim 1 jaar geleden om onbekende reden(en) het contact met mij en mijn echtgenoot verbroken.

Wat kan ik doen om mijn vader te beschermen zodat hij de verzorging krijgt die hij nodig heeft en hoe kan ik controleren of mijn vader wel/niet wordt bestolen of anderszins onrecht aangedaan?

Voor alle duidelijkheid: mijn broer regelt de financien voor mijn vader (waar geen controle op is) en zijn partner "zorgt"voor mijn vader.

Mijn vader woont in Zuid Holland ik in Noord Brabant dus dagelijks zelf even langs gaan bij mijn vader is niet mogelijk.



Alvast bedankt voor uw antwoord!

U kunt een verzoek tot onder curatele stelling indienen. Daarvoor kunt u terecht bij de kantonrechter. Zie https://www.rechtspraak.nl/NAAR-DE-RECHTER/FORMULIEREN/Pages/Curatele-bewind-mentorschap.aspx

Het is tevens ook mogelijk om een verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap in te dienen bij de kantonrechter.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor het meedenken. Ik had zelf al eens daarvoor gekeken en 1 van de verklaringen die je moet mee sturen voor bewind/mentorschap is een akkoord verklaring van de naaste familieleden, mijn broer dus. Heb ik een donkerbruin vermoeden dat hij dat niet wil gezien het vermoeden dat er nogal wat geld weg is. Is het mogelijk om een verzoek tot mentor/bewindschap in te dienen zonder die verklaring of wordt dan de aanvraag niet in behandeling genomen?


Dat is zeker mogelijk.

U kunt vanuit uw perspectief toelichten waarom u denkt dat uw familielid de akkoordverklaring niet ondertekent, maar de kantonrechter zal uw broer dit ook vragen om te motiveren alvorens hij een mentor/bewindschap vaststelt.

Voor de rechter dient aannemelijk gemaakt te worden dat uw vader niet in staat is of bemoeilijk wordt als gevolg van zijn lichamelijke en/of geestelijke toestand, tijdelijk en/of duurzaam, zijn vermogensrechtelijke (onderbewindstelling) of niet-vermogensrechtelijke (mentorschap) zelf behoorlijk waar te nemen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag