Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik ben als onafhankelijk ondernemer verplicht aangesloten bij een z.g. Toegestane taxiorganisatie TTO (zeg maar een taxicentrale) om taxivervoer te mogen aanbieden in Amsterdam.
De gemeente zet haar handhavers (boa's) in om doelgericht verkeersovertredingen door taxi's te constateren; bijv. stoppen bij een stopverbod. De handhaver houdt je aan en schrijft een RvB (rapport van bevinding).
Dit rapport wordt door de gemeente doorgestuurd naar de TTO-organisatie en verzoekt deze een sanctie op te leggen vanwege het hinderen van overig verkeer in de buurt van een standplaats; een feit dat de TTO gedwongen heeft moeten opnemen in haar protocollen om überhaupt voor een vergunning in aanmerking te kunnen komen. Vervolgens straft de TTO de chauffeur met een schorsing van één week (1e RvB), één maand (2e RvB), of uitsluiting (3e RvB).
Beroep bij de gemeente is niet mogelijk; die stuurt je naar de TTO. De TTO kan niet in beroep bij de gemeente want deze dreigt met dure extra bedrijfsaudits of intrekkingen van de collectieve TTO-vergunning, ook als de TTO zelf besluit om niet te sanctioneren.
Vragen:
Kan dit allemaal zomaar?
Mag de gemeente een private organisatie vragen (onder druk) om voor haar te sanctioneren, dan wel deze dwingen om de opgelegde bepalingen in de protocollen uit te voeren.
Bij wie moet ik zijn voor mijn recht op beroep/wederhoor. Bij de gemeente of bij de TTO?
Zijn dit soort werkverbod/ inkomstenafhankelijke sancties wel legaal?
Zijn de genoemde sancties niet erg zwaar tov een (verkeers)overtreding 'mulderfeit'.
Boa's opereren soms samen met de politie en schrijven ook rvb's als de politie al heeft bekeurd. Mag je twee keer worden gestraft voor één feit?
Mag de gemeente überhaupt dit soort opsporingsgegevens delen met een onafhankelijk bedrijf (privacy)?

In bezwaar gaan is een recht dat men heeft, Door te zeggen dat men dan extra zware audits gaan uitvoeren als zij in bezwaar gaan is chantage. Het is de gemeente wel toegestaan om bepaalde regels in de APV op te nemen en sancties op te leggen als een particulier of ondernemer zich hier niet aan houdt.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag