Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik heb onder het mom van een groepsproject op de hoge school in goed vertrouwen (geen contract afgesloten) voor een game bedrijf animatie werk gemaakt. Onderdeel van de mondelinge afspraak (dus goed vertrouwen) was dat we de laatste maand (maand 7) betaald op kantoor zouden werken en dat het animatie filmpje gepubliceerd zou worden.
De animaties zijn volledig door mij en mijn klasgenoten gemaakt, maar bevat karakters van het game bedrijf.
Gedurende het project was er constant positieve feedback en nooit twijfel over de kwaliteit die wij leverden.
Na 6 maanden werken aan de animaties (op de dag dat de betaalde periode in zou gaan) zegt het gamebedrijf plots het vertrouwen op in de samenwerking en besluit uiteindelijk dat animaties niet goed genoeg zijn om te gebruiken, maar wil wel graag het animatiewerk hebben omdat het misschien in de toekomst toch nog handig is…. Daarna hoorden we via via dat het bedrijf op zoek is naar stagiaires die ons werk af maken (blijkbaar is ons werk toch wel goed genoeg.)
Mijn gezond verstand zegt dat ik het gemaakte werk niet zomaar over hoef te dragen aan dit bedrijf en dat ik bepaalde rechten heb over dit materiaal.
Natuurlijk was het niet slim om geen contract af te sluiten, dat realiseren wij ons nu ook, maar snijdt het mes niet aan twee kanten: als er geen contract is afgesloten is het dan niet zo dat het gemaakte werk in principe van mij en mijn klasgenoten is? Wij begrijpen dat de gebruikte karakters van hun zijn, en claimen ook niet dat deze door ons bedacht zijn, maar de animatie is wel door ons bedacht / gemaakt. Hebben wij niet bepaalde rechten over dit materiaal?

Kunt u mij hier meer over vertellen? Wie is eigenaar van het werk? Moeten zij ons toestemming vragen de animaties te gebruiken? Kan ik dit werk, ongeacht of ze dit nou gaan gebruiken, opnemen in mijn portfolio? Wat kan ik doen om mijn werk te beschermen?

Ook mondelinge afspraken worden gezien als een overeenkomst. Hoe en wie precies de rechten heeft is best ingewikkeld en raad u hiervoor naar een jurist te gaan die meer weet over intellectueel eigendomsrecht heeft.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag