Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


ik heb vandaag te horen gekregen dat ik ontslagen ga worden.
Ik weet niet wat mijn rechten zijn en waar ik rekening mee moet gaan houden. Wat zijn mijn rechten en mijn plichten.
Kan ik het ontslag aanvechten. Moet ik dit gaan doen?
Vandaag gehoord, wanneer kan ik op straat komen te staan? Is er een opzegtermijn enz.

Ik zou graag advies hebben wat te doen en te laten.

Wat een vervelende situatie voor u. Ik kan mij voorstellen dat u veel vragen heeft. Omdat de omstandigheden bij ontslagzaken heel verschillend kunnen zijn adviseer ik u contact op te nemen met een arbeidsrecht specialist. Deze kan afhankelijk van uw omstandigheden een goed advies geven of u verder bijstaan.
Als u wilt kunt u voor verder advies rechtstreeks met mij of een van mijn collega's op deze site contact opnemen.

Beoordeel dit antwoord:

U kunt niet per direct ontslagen worden tenzij er sprake is van een dringende reden (ontslag op staande voet). Indien geen dringende reden aanwezig is en u een vast contract heeft, zal de werkgever afhankelijk van de ontslagreden een ontslagvergunning bij het UWV aan moeten vragen (bij bedrijfseconomische omstandigheden) of bij de kantonrechter (voor overige redenen). Als de werkgever dit heeft aangevraagd kunt u verweer voeren. Het is altijd verstandig om dit te doen. Ook kan de werkgever u een beëindigingsvoorstel aanbieden. Hier valt mogelijk over te onderhandelen. De werkgever zal inderdaad de opzegtermijn moeten hanteren. Tevens zult u waarschijnlijk recht hebben op een transitievergoeding (globaal komt dit neer op 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar) als u tenminste 2 jaar in dienst bent geweest. Als u meer duidelijkheid heeft over de vervolgstappen van de werkgever kunt u altijd vrijblijvend contact met mij opnemen voor advies.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor uw reactie. Ik heb ongeveer 3,5 jaar in deze functie gewerkt. Hiervoor 17,5 jaar bij een andere instelling. Als het nu toch tot ontslag komt heb ik dan met die nieuwe transitie maar recht op 1 maand extra geld.
Hoelang kan ik recht krijgen op een Ww?
Niet dat ik dat wil want ik wil blijven werken.


Dit hangt af van uw leeftijd. Aan de hand daarvan kan het fictieve arbeidsverleden worden bepaald. Globaal gezien geldt dat 1 gewerkt jaar telt voor 1 maand WW. In uw geval zal dat dus neer komen op minimaal 21 maanden WW (plus eventueel de maanden uit het fictief arbeidsverleden). Vanaf 1 januari 2016 zal de opbouw in WW veranderen. Voor precieze bedragen en berekeningen zijn er op internet vele tools te vinden.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag