Stel vraag

Particulier


Moet je voor een dagvaarding een ontvangt tekenen?

De deurwaarder heeft hem gewoon in de brievenbus voor aan de weg er in gestopt. Er staat op de voorkant dat hij niemand aantrof.

Das niet waar want de persoon in kwestie was wel thuis en belde mij gelijk op, dus er bewijs dat deze persoon thuis was.

Als de deurwaarder niemand aantreft, zal hij de dagvaarding in een gesloten envelop achterlaten.

Beoordeel dit antwoord:

Nee voor de ontvangst van een dagvaarding hoeft niet te worden getekend. Indien de deurwaarder niemand aantreft, ook al bleek er iemand thuis te zijn, kan hij de dagvaarding betekenen door deze in de brievenbus achter te laten.

Beoordeel dit antwoord:

Zoals mevrouw Timmer al aangeeft, voor de ontvangst van een dagvaarding hoeft inderdaad niet te worden getekend. Het achterlaten in de brievenbus heeft overigens dezelfde juridische waarde als achterlaten aan een huisgenoot, namelijk dat u de dagvaarding niet in persoon heeft ontvangen. Dit betekent dat indien u bij verstek bent veroordeeld, u binnen vier weken nadat u hiervan kennis heeft genomen, in verzet kunt gaan. U kunt dan alsnog verweer voeren en de zaak wordt dan hervat. Let wel, deze termijn is hard en overtreding van al één dag leidt ertoe dat uw verzet niet in behandeling wordt genomen. Indien deze situatie zich voordoet is snel handelen dus evident!

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Nu blijkt achteraf dat de advocaat van de eiser zelf de dagvaarding in de brievenbus heeft gedaan, vandaar dus dat de advocaat niet heeft aangebeld. Mag een advocaat dit doen?


Nee, betekenen van exploten is voorbehouden aan deurwaarders. De dagvaarding is dan ook niet juist aan u betekend en daardoor nietig. Dit is absoluut een reden om in verzet te gaan!

Beoordeel dit antwoord:

Ik vind het een vreemd verhaal. Als de advocaat een dagvaarding door de brievenbus gooit, ben ik toch wel benieuwd met welk stempel erop. Als hij zich als deurwaarder heeft voorgedaan, is hij klachtwaardig, als de deurwaarder er medewerking aan heeft verleend, is hij het eveneens.

Ik begrijp alleen niet waarom er over verzet wordt gesproken, het zou om een dagvaarding gaan? Ik zou in het geding verschijnen en de geldigheid van de dagvaarding aanvechten als preliminair verweer, en dat ook vermelden. Ik zou nog niet inhoudelijk reageren op de eisen maar dit hele verhaal wel bij de rechtbank alvast melden.

Normaliter ben ik er niet zo'n voorstander van, maar juist gelet op de nietigheid van de dagvaarding zou ik in dit specifieke geval voelen om in persoon naar de rolzitting te komen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Toen mijn moeder de auto van de tegenpartij zag en de advocaat van de tegenpartij zei ze, dat is die kerel die het in de brievenbus deed. Ik heb toen de deurwaarder opgezicht en dat bleek een hele andere man zijn. Ik heb toen het kantoor gebeld en die zeiden tegen mij het ons woord tegen die van de deurwaarder was. De advocaat is een oudere man en de deurwaarder een jongere. Gelukkig is de zaak voorbij en hebben we ons leven weer op gepakt. Bedankt allemaal voor jullie reacties.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag