Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Beste Rechtswinkel,
Mijn werkgever, een gemeente, heeft besloten dat zij na een vraag van het COA crisisopvang van vluchtelingen gedurende 72 uur wil verzorgen. Voor zo ver ik kan nagaan heeft de gemeenteraad/burgemeester/ college hierin een keuze kunnen maken: wel of geen opvang bieden. Vervolgens heeft de gemeente een week de tijd gehad om de opvang voor te bereiden.
Vervolgens heeft het management aangegeven dat dit als crisis wordt behandeld en elke werknemer opgeroepen om hierin een taak te vervullen. Er is hiervoor een rooster gemaakt waarin nagenoeg geen rekening is gehouden met persoonlijke wensen of voorkeuren. De dag is verdeeld in 4 diensten gedurende de dag en nacht.

Ik weet dat mijn werkgever mij tijdelijk andere werkzaamheden mag laten verrichten dan ik normaal uitvoer. Ook mag mijn werkgever mij in het geval van een calamiteit oproepen voor werkzaamheden om deze calamiteit te bestrijden. Maar ik vraag mij of, doordat men een keuze heeft kunnen maken en er een week voorbereidingstijd is, betreft en mijn werkgever het personeel in mag zetten alsof het een calamiteit (grote brand, watersnood, etc) betreft. Met andere woorden: mag ik werkzaamheden en diensten weigeren in deze bijzondere situatie?

Indien overeengekomen in de arbeidsovereenkomst dat u in te zetten bent, bij een crisissituatie en of andere werkzaamheden moet verrichten, dan kan en mag dit inderdaad en mag men geen werk weigeren. Maar daarbij dient wel ten alle tijden ook rekening te worden gehouden met de persoonlijke omstandigheden van een werknemer. Niet dat zij iemand ontslaan omdat zij bijv. niet kan komen, vanwege ziekte oppas etc.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor uw antwoord. Helaas niet helemaal tot mijn tevredenheid. Mijn vraag is niet of ik werk mag weigeren in een crisissituatie, maar of mijn werkgever deze situatie terecht als crisissituatie heeft behandeld. Er is immers een keuzemoment geweest. Is het dan wel en crisissituatie?



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag