Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


ik heb een huis gekocht voor 60.000 euro, het is een voormalige huurwoning die compleet uitgewoond is. De door de makelaar geschatte renovatie (bewoonbaar maken) zijn 50.000 euro. Het huis is verkocht zonder tussenkomst van de makelaar maar de verkoper heeft voordien (16/3-2015) wel een taxatie laten doen, de taxatie (voor verkoopbeslissing) was 115.000 euro. De verkoper schrok zodanig van de toestand waarin de woning zich bevond, hij had de woning 20 jaar niet gezien, dat hij mij aanbood het huis te kopen voor de lage prijs.
Ik heb dat graag gedaan maar nu hoor ik ineens van alle kanten dat ik over het verschil schenkingsrecht zou moeten betalen, ik heb geen enkele relatie met de verkoper. Het heet dat dit is om zwartgeld witwassen te voorkomen, ik kan echter aantonen hoe ik het geld heb verkregen (erfenis van mijn schoonmoeder). Wat nu?

Inderdaad als u een huis koopt voor een waarde sterk onder de verkoopprijs / normale marktprijs kan het verschil door de belastingdienst worden aangemerkt als een schenking ( het verschil tussen koopprijs en de marktwaarde). Waar u het geld vandaan heeft doet feitelijk niet ter zake: u bent verrijkt en hierover moet de koper of de verkoper schenkingsbelasting betalen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Maar wat is de marktwaarde, kan ik een second opion taxatie laten doen.
De taxatie is in opdracht van de verkoper gedaan ik heb daar verder niets mee van doen,
lijkt mij toe.


Nee inderdaad lijkt het me verstandig en tweede taxatie rapport op te laten maken, maar de waardes zullen net ver uit elkaar liggen vermoed ik.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag