Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Mijn ouders willen een appartement kopen in Utrecht voor mijn vriend en mij om in samen te wonen.

Mijn vraag is of zij een appartement 'zomaar' mogen kopen en verhuren, of dat hier een vergunning voor nodig is. Ook kan ik niet vinden of zij zelf de prijs vast mogen stellen, of dat als de huurprijs te laag is hij aangeboden moet worden als sociale huurwoning?

Op de site van Gemeente Utrecht vind ik informatie over mogelijk nodig hebben van een omzettingsvergunning, maar dat geldt alleen bij het opdelen van de woning in onzelfstandige eenheden, oftewel studentenkamers. Dit zou in dit geval niet zo zijn.

En zou ik in dit geval een sociale huisvestigingsvergunning nodig hebben van de gemeente?

De gemeente Utrecht verbiedt middels apv en bestemmingsplannen vaak de onderverhuur van een eigen woning aan studenten. Ook de hypotheekverstrekker zal dit verbieden. Mijn advies is dat u deze regels door neemt. Met name het relevante bestemmingsplan. Daarna kunnen uw andere vragen beantwoord worden zoals het vrijkomen van de woning op de sociale huurmarkt. Ook dit geeft of kan problemen geven bij verhuur aan familie en vrienden.

Beoordeel dit antwoord:

Uw ouders kunnen een appartement in Utrecht kopen en tegen een door hen vast te stellen prijs aan jullie verhuren, mits het voortdurend als eengezinswoning wordt gebruikt. Van onderhuur is in jullie geval geen sprake. Voor het verhuren van kamers is in veel gevallen namelijk een omzettingsvergunning vereist.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag