Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Is een (tennis)vereniging met beperkte rechtsbevoegdheid ook verplicht om minimaal eens per jaar een ALV te organiseren? En als het bestuur hier niet aan voldoet, wat zijn daarvan de gevolgen?

Of het bestuur verplicht is om jaarlijks een ALV bijeen te roepen, staat in de statuten van de vereniging. Het is wel gebruikelijk om jaarlijks een ALV te houden, teneinde de leden de jaarrekening en de begroting voor het nieuwe boekjaar goed te laten keuren. Meestal staat in de statuten dat de leden het bestuur kunnen verzoeken om een ALV bijeen te roepen en waarbij zij dienen aan te geven welke punten er op de agenda dienen te staan. Indien het bestuur dan geen ALV bijeenroept, bepalen de statuten doorgaans dat de leden dit zelf mogen doen.

Beoordeel dit antwoord:

Gewoonlijk wordt iets dergelijks in statuten neergelegd. Een vereniging met beperkte rechtsbevoegdheid heeft echter niet altijd statuten.
Op basis van Burgerlijk Wetboek 2 artikel 10 en artikel 48 is een verenigingsbestuur verplicht om financiele verantwoording af te leggen. Daartoe moet een vergadering bijeengeroepen worden. De rechter kan dit afdwingen.
Ik maak graag een brief voor u op namens leden om het bestuur van uw tennisvereniging hieraan te herinneren..

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag