Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Vorig jaar heb ik in januari een bakkerij overgenomen. Door het jaar heen zijn er veel
verborgen gebreken a.g.v. achterstallig onderhoud naar voren gekomen, helaas door het
gebruik kwamen deze naar voren. De machines hebben we aangekocht.
Het pand hebben we gehuurd en willen heel graag weten waarvoor de verhuurder
verantwoordelijk is, want ook hier lopen we tegen problemen aan.

In eerste instantie is een verhuurder verantwoordelijk voor alle groot onderhoud en reparaties en de huurders voor de kleinere. Wat betreft de gebruiksgoederen daar kunt u de verkopende partij aansprakelijk voor stellen. In beide gevallen dient is het ook afhankelijk van wat de voorwaarden zijn. Welke mogelijkheden er zijn, kan ik u niet zo zeggen zonder mij er in verdiept te hebben. Mocht u verdere hulp en of advies wensen, mag u gerust contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:

Uit uw toelichting begrijp ik dat de overgenomen machines en het huurpand gebreken blijken te vertonen. De verkoper van de bakkerij kan aansprakelijk worden gesteld voor de gebreken aan de machines. Echter u had ten tijde van de koop ook een verplichting om de staat van de over te nemen zaken te onderzoeken. Nu u dit heeft nagelaten, behoren de gevolgen hiervan voor uw rekening en risico te komen. Het verder belangrijk wat er omtrent de staat van de over te nemen zaken is overeengekomen. Als de verkoper garanties heeft gegeven omtrent de goede staat van de zaken dan staat u sterker.

Voor wat betreft de gebreken aan het gehuurde is de verhuurder gehouden deze te herstellen, tenzij anders is overeengekomen. Uit de huurovereenkomst moet blijken wie verantwoordelijk is voor het (groot) onderhoud van het pand. Is hieromtrent niets specifieks overeengekomen, dan geldt de wet. In dat geval is de verhuurder verantwoordelijk voor het (groot) onderhoud en bent u al huurder gehouden om geringe gebreken die eenvoudig en tegen niet al te hoge kosten kunnen worden hersteld, te verhelpen. Ik raad u aan de desbetreffende partijen schriftelijk aan te spreken op de geconstateerde gebreken. Ik ben desgewenst graag bereid u in deze kwestie bij te staan. Neem gerust vrijblijvend en kosteloos contact met mij als u nog vragen heeft of rechtsbijstand wilt.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag