Stel vraag

Particulier


In april 2015 ben in Frankrijk gaan samenwonen, nadat mijn ex-partner en ik een samenlevingscontract hadden afgesloten bij de notaris. In dit contract staat mocht de relatie stuklopen, hij mij 25 duizend euro moet betalen. Ik heb ten slotte met hem in overleg besloten om met vervroegd pensioen te gaan. En mijn baan van 35.000 euro per jaar opgezegd.
De relatie is nu ook voorbij, mijn ex-partner heeft een bipolaire stoornis en kan behoorlijk ontoerekeningsvatbaar reageren. Na een moeizaam jaar en nu een burn out, heb ik besloten om toch een eind aan de relatie te maken. In ben terug in Nederland en moet weer vanaf nul beginnen met mijn huisvesting en mijn leven helemaal weer op poten zetten.
Hij heeft al 5000 euro aan mij overgemaakt van dit bedrag.
In het contract staat dat hij tot september (binnen 6 maanden) de tijd heeft om het bedrag aan mij over te maken.
In Frankrijk betaalt hij belasting, maar staat niet geregistreerd bij de gemeente van zijn woonplaats.
Waar hij nu mee dreigt is dat als ik het resterende bedrag wil hebben, ik dit via de advocaat moet regelen. Ook omdat hij weet dat ik nu geen advocaat kan betalen. Mijn rechtsbijstandverzekering heb ik opgezegd toen ik naar Frankrijk verhuisde. Mijn vraag: kan ik alleen langs juridische weg mijn geld krijgen?

Nee, niet zozeer: u kunt hem gewoon sommeren zich aan zijn verplichtingen te houden eventueel met behulp van een jurist ( welke tegen goedkoper tarief werkt) . Het kan zelfs zo ver komen dat u In Nederland hem dagvaard omdat u beiden Nederlands bent en zeer waarschijnlijk het Nederlandse recht van toepassing is . Bovendien kunt u ook om peiljaarverlegging vragen en zo wel recht hebben op een toevoeging van een advocaat.

Beoordeel dit antwoord:

Ik denk dat u er goed aan doet om uw ex nu al schriftelijk aan te zeggen dat het resterende bedrag van € 20.000 voor datum x volledig aan u betaald moet zijn. Wanneer hij dit nalaat, dan is hij vanaf die datum namelijk direct in gebreke. Aangezien uw ex u lijkt uit te dagen, is het misschien verstandig deze brief gelijk door een jurist te laten schrijven, om direct te laten zien dat u zich niet uit het veld laat slaan.

Mocht er in september dan alsnog niet betaald worden, dan resteert er naar mijn mening een 'simpele' incassozaak. De verschuldigdheid van het bedrag staat namelijk vast (de notariële akte, plus de deelbetaling, plus "als je de rest wilt heb je een advocaat nodig"). Het is in dat geval mogelijk een Europese incassoprocedure te starten. Dit is een vrij eenvoudige procedure, waarmee u een vonnis kunt halen. Pas wanneer de vordering betwist wordt, zou de procedure voortgezet moeten worden als een reguliere, nationale procedure. Of u dat wilt kunt u van te voren aangeven.

Uiteraard is is een procedure voor de rechtbank een laatste redmiddel. Voor dat het zover is, kan een jurist proberen alsnog betaling verkrijgen.

Mocht u meer informatie of bijstand wensen, neemt u dan gerust vrijblijvend contact met mij op.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank u wel! Een geruststelling.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag