Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Huis op grond aan het openbare water, belast is met beklemrecht. Meer dan 30 jaar geleden heeft gemeente in het water, buiten de oude beschoeiing een nieuwe walkade geplaatst en tussen de oude en nieuwe een riolering aangelegd en afgewerkt met grond.
Bewoner mag de 80 cm brede kavel over de breedte van de tuin in gebruik nemen met beperking, geen bebouwing en bomen en ruimte geven voor eventueel onderhoud riolering.

Kadastraal is deze uitbreiding niet vastgelegd, nameting leert dat de grens op de oude walbeschoeiing (onder de grond) ligt. En de bnieuwe walbeschoeiing staat dus ergens in het water van het waterschap.

In de keur van het waterschap staat dat zij onderhoudsplichtig is mbt betrokken vaarweg, maar dat dat onderhoud niet verdergaat dan vrijhouden van vaarweg, dus een kapotte walbeschoeiing deert hen niet, zolang de afwatering en vaarweg geborgd is.

Gemeente zegt nu het waterschap eigenaar van de beschoeiing is en waarschijnlijk door verjaring van rechtswege op de bewoners is overgegaan. Vervangend onderhoud kost > 25% van de WOZ waarde, niet op te brengen voor een bewoner.

Kan de bewoner gedwongen worden het eigendom te aanvaarden? Kan dat afgewezen worden? Want de financiële consequenties zijn onoverzienbaar.

Overal waar ik lees over verjaring gaat over een gewenst belang mbt eigendom voor gebruiker. In dit geval wil de gebruiker dus geen eigendom.

Aangezien het om totaal 25 woningen gaat, aaneengesloten erven en de beschermd stadszicht. Is er niet op zijn minst een 3 partijen belang: Gemeente, waterschap en bewoner?

Dit is geen vraag waar zomaar een passend antwoord op te geven valt, aangezien dit een zwaar en ingewikkelde materie is, en ik mij ook in zou moeten verdiepen, wat ik helaas niet kosteloos kan doen. In dit geval moet duidelijk zijn, waar de grenzen liggen, wie wat zijn verantwoordelijkheid ligt etc. Het is dan ook verstandig om als buren hierin op te trekken als zij hier allemaal mee te maken hebben. Mocht u verdere hulp en of advies wensen, mag u gerust contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Mijn vraag gaat expliciet over verjaring.
Als ik een stuk(je) grond buiten mijn kavel decennia gebruik als het mijne, dan kan ik obv verjaring eigendom claimen.
Maar in deze ligt het anders: Ik mag een stukje grond buiten mijn kavel gebruiken waarvan ik weet dat het niet van mij is. (Dat is recent kadastraal via metingen bevestigd.) Kán de grondeigenaar mij dan bijv. vanwege verjaring dwingen eigendom te aanvaarden. Of kan eigendom niet afgedwongen worden....
Is daar jurisprudentie over.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag