Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Mijn vrouw en ik gaan scheiden. We hebben nu samen een woning met hypotheek. Ik vertrek uit de woning en mijn vrouw blijft er wonen. Zij wil de woning kopen. Tot die tijd blijven de hypotheeklasten zoals ze zijn, maar woon ik niet meer in de woning en wil een Eigen woning huren. Kan ik mijn vrouw vragen om een bedrag aan huur voor het feit dat zij in de woning woont en ik de kosten van een huurwoning moet maken? En is dit dan een gunst van haar of een recht voor mij?

Nee dat kan niet , maar de belastingdienst gaat er wel vanuit dat een achterblijvende ex een gebruiksvergoeding betaalt aan de ander ter grootte van 50% van de woz waarde .

Beoordeel dit antwoord:

U kunt een gebruikersvergoeding verlangen. Voor de omvang zijn verschillende rekenmethodes, maar er kan bijvoorbeeld worden aangesloten bij de helft van de hypotheeklasten, waardoor feitelijk de lasten alleen voor haar eigen rekening komen en ieder de eigen woonlasten heeft.

Beoordeel dit antwoord:

U zou in een voorlopige voorzieningenprocedure (voorafgaand aan de daadwerkelijke echtscheidingsprocedure) kunnen verzoeken dat uw vrouw aan u een gebruiksvergoeding voldoet nu u zelf immers geen gebruik meer kan maken van uw deel van de voorheen echtelijke woning. Die vergoeding zou u vervolgens kunnen gebruiken voor de betaling van uw eigen huur. Uiteraard kunt u samen ook onderling trachten tot bepaalde financiƫle afspraken te geraken. Desgewenst kunt u contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag