Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Onlangs heeft de rechtbank de beschikking van mijn echtscheiding afgegeven. Deze is éénzijdig door mijn (ex)vrouw aangevraagd en ik heb geen verweer gedaan. In de beschikking staat dat de rechter ervan uit gaat dat alles wordt verdeeld. Alleen een bedrag voor de partneralimentatie is opgenomen. Er zijn meerderjarige kinderen dus daar hoeven geen afspraken over gemaakt te worden.

Hoewel mijn partner via haar advocaat de echtscheiding heeft aangevraagd tekent ze het overeengekomen convenant en de akte van berusting maar niet. Waarschijnlijk heeft dit een emotionele reden. Dit belemmert mij nu echter om mijn huisvesting te regelen omdat ik nu geen hypotheek kan afsluiten. Dit kan pas zodra de echtscheiding is ingeschreven.

Vraag: Klopt het dat na drie maanden de echtscheiding toch kan worden ingeschreven zonder dat de partner de akte van berusting heeft ondertekend? Wie kan/mag het verzoek tot inschrijving laten doen na deze drie maanden. Kan ik dat zelf of moet een advocaat dat voor mij doen?

De advocate van mijn (ex)vrouw geeft maar geen antwoord op deze vragen terwijl zij de echtscheiding formeel heeft geregeld. Ik begin nu te vermoeden dat zij bang is dat ik me niet aan echtscheidingsconvenant hoef te houden en mij dit niet wil vertellen. Het zou namelijk vreemd zijn dat zijn nu bezwaar zou gaan moeten aantekenen tegen een door haar aangevraagde en reeds uitgesproken scheiding.

Ja het is juist dat er ook zonder ondertekening van de akte van berusting kan worden overgegaan tot het indienen van een verzoek tot inschrijving van de echtscheiding bij de burgerlijke stand. Daar zijn echter wel belangrijke formaliteiten aan verbonden. Indien u daartoe wenst over te gaan raad ik u aan voor deze laatste fase alsnog een advocaat in de hand te nemen die u hierin kan bijstaan. Desgewenst kunt u contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt. Ik vraag me wel af welke belangrijk formaliteiten dat dan zijn.


Indien uw partner weigert een akte van berusting te ondertekenen hetgeen ook u in dat geval zult moeten doen, zal er te zijner tijd een verklaring non-appel moeten worden opgevraagd bij de rechtbank om de echtscheiding in te kunnen schrijven. Mogelijk dient er ook aan andere voorwaarden te worden voldaan, vandaar mijn advies aan u om desgewenst een eigen advocaat in de hand te nemen die dit voor u kan uitzoeken.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Het lijkt het erop dat ik inderdaad een ervaren advocaat hier straks nodig voor zal hebben. Wat ik namelijk niet begrijp is dat mijn ex vrouw éénzijdig de scheiding heeft aangevraagd, ik geen verweer heb aangetekend, er een beschikking is van de zaak tegen mij, en dat ik nu moet wachten totdat zij de akte van berusting heeft getekend. Wat mij betreft kan de echtscheiding worden ingeschreven en het frustreert mij dat het nu maar niet gebeurd. Ik kom al mijn verplichtingen die in de beschikking staan na. Ik begrijp niet goed dat ook zij 3 maanden heeft om in beroep te gaan tegen de beschikking omdat deze exact conform het voorstel van haar advocaat is. Raar dat ik nu op haar moeten wachten.


Ik begrijp uw frustratie. De termijn van 3 maanden is evenwel een wettelijke termijn zodat hier, ook gelet op de omstandigheden die u schetst, niet op kan worden afgedongen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag