Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik verhuur een cafebedrijf en de huurder heeft de huur opgezegd.
We kunnen het niet eens worden over de overnameprijs. Nu dreigt hij de complete inventaris te verwijderen, waaronder ook het biljart, de bar en de kachel. Zelfs heeft hij het over het verwijderen van de houten vloer welke hij 12 jaar geleden zelf heeft bevestigd op de bestaande houten vloer.
Wat mag hij nu wel en niet verwijderen??

Uitgangspunt is dat het gehuurde in de oorspronkelijke staat wordt opgeleverd. Door de huurder aangebrachte zaken mag hij weer meenemen, maar de schade moet dan wel worden hersteld. Dat ligt wellicht anders wanneer u destijds akkoord bent gegaan met de aanpassingen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dus bar en biljart, die er al stonden bij aanvang, blijven staan en alle losse spullen zoals krukken, tafels en stoelen vallen onder de inventaris die destijds is betaald?


Dat kan ik zo in detail niet bevestigen omdat ik de situatie bij aanvang van de huur niet ken. Ik neem aan dat vast ligt hoe het gehuurde destijds is aanvaard. Daar kunt u dan op teruggrijpen. Alles wat aanwezig was blijft staan (tenzij de huurder het van de vorige huurder heeft gekocht) alles wat niet aanwezig was moet er uit tenzij het met uw instemming is aangebracht of u akkoord gaat met laten staan.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Daar ligt dus het probleem.
Destijds is het bedrijf overgenomen van mijn ouders, die inmiddels zijn overleden. Het pand met huurcontract hebben wij dus geërfd. In die papieren kan ik hierover niets terug vinden.
Ik weet zeker dat het destijds (20 jaar geleden)aanwezig was bij de overname. Ook heb ik in de jaarrekeningen dit niet als zodanig apart beschreven gezien in de inventarisopgave.
Ik kan het dus ook niet meer navragen.
De boekwaarde van de inventaris staat nog op geen 4000 euro. Ze vragen voor inventaris/goodwill 10000 terwijl er nagenoeg geen winst gemaakt wordt (nog geen 1000 per maand). Het tegenbod wat ik heb gedaan van 7000 wordt niet geaccepteerd. Ik sta nu op het punt om te zeggen dat ze de sleutels maar inleveren en dan helemaal niets ontvangen.
Tafels en stoelen vervang ik wel voor dat geld maar een complete bar en biljart heb ik niet voor veel minder. Overigens is aan onderhoud verder nagenoeg niets gedaan en zijn de tafels en stoelen minstens 30 jaar oud. Het lijkt mij dus dat ik een redelijk tegenbod heb gedaan.
Wat nu te doen??


Deze correspondentie is openbaar.Wellicht even een privebericht?

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag