Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Geachte,
Wij hebben van de gemeente Nijmegen een stukje grond gekocht achter onze tuin. In de koopovereenkomst staat exact omschreven dat de achterkant van onze tuinhuis de nieuwe erfgrens zal zijn. Het gaat dan om ca. 18 centiare. In de akte bij de notaris stond deze uitgebreide omschrijving niet maar stond slechts vermeld dat het om ca. 10 centiare gaat. We hebben meteen aangegeven dat dit niet geheel strookt met de koopovereenkomst en dat het in totaal om meer gaat dan ca. 10 centiare. De notaris gaf aan dat dit slechts indicatief was en de werkelijke perceelgrens tijdens inmeten op basis van de koopovereenkomst bindend zou zijn. Hierop hebben wij de akte getekend.
Nu is vorige week het kadaster geweest om in te meten en de gemeente houdt zich nu opeens aan de omschrijving in de akte (dus 10 centiare) i.p.v. de afspraken in het koopcontract (dus ca. 18 centiare). Concrete vraag:
Zijn de afspraken in de koopovereenkomst met de gemeente (dus achterkant tuinhuis is de grens) bindend of vervallen deze afspraken omdat de omschrijving in de koopakte anders is?

M. Vr. Gr,

Wat een vervelende gang van zaken. Wat in de leveringsakte staat is bindend. Het is onbegrijpelijk dat de notaris een oppervlakte van 10 centiare opneemt, terwijl de vast te leggen grens expliciet is overeengekomen. Dit lijkt mij een fout in de akte. U kunt de notaris hierop aanspreken. Hij heeft immers ten onrechte afgeweken van de gemaakte afspraken. Het kan zijn dat u daar op basis van zijn advies schriftelijk toestemming voor heeft gegeven. Zo niet, dan heeft de notaris onrechtmatig gehandeld en dient hij zijn fout zo mogelijk te herstellen. U kunt bovendien de gemeente aan de gemaakte afspraak houden als deze op papier is gezet. Dat de afspraak in de akte verkeerd is uitgewerkt kan niet tegen u werken. Ik ben desgewenst graag bereid u in deze kwestie bij te staan. Heeft u nog vragen of wilt u rechtsbijstand. Neem dan gerust vijblijvend en kosteloos contact met mij op.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag