Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik heb mijn tuin goed afgezet tegen het ontsnappen van mijn raskatten. Helaas blijven het vindingrijke dieren met een eigen wil en is het een van mijn krolse poezen gelukt buiten te komen.

Nu heeft een huiskat mijn poes gedekt waardoor ik voor flinke kosten kom te staan. Ik heb in mijn poes geïnvesteerd om een goed en raszuiver nest voort te kunnen brengen. Kittens uit de geplande combinatie kunnen worden verkocht met papieren. De kittens die nu voort zullen komen kunnen vaak moeilijk geplaatst worden en voor een aanzienlijk lagere prijs worden verkocht terwijl ik niet wil bezuinigen op hun verzorging in verband met hun afkomst.

In hoeverre is de eigenaar van de kater verantwoordelijk voor de daad die haar kater heeft verricht?

Deze kater is namelijk niet gecastreerd en is mijn poes in haar schuur gedekt volgens haar zeggen. Zij heeft aangegeven graag een kitten te willen hebben tot zij hoorde dat ik de kittens van mijn poes zal verkopen om de kosten te kunnen dekken.

U kunt deze persoon niet aansprakelijk stellen voor het feit dat u en haar kat samen zijn geweest waar vanuit een zwangerschap is voortgekomen. Het is immers ook uw eigen verantwoordelijkheid om te zorgen dat als u niet wilt dat uw katten door een andere kat worden gedekt, u uw katten binnenhoudt, en of op uw eigen terrein. Een ander kan er immers niets aan doen dat uw kat is ontsnapt ondanks uw eigen goede inspanning en ook andere katten op zoekt. U zult hierdoor geen enkele aansprakelijkheid bij een ander kunnen claimen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Enigzinds bevreemdt mij dit gezien er wel aansprakelijkheid is indien een hond een kat bijt waardoor er kosten gemaakt moeten worden. Dan is het toch ook immer zaak van de katteneigenaar te zorgen dat de kat niet buiten komt. En dit is in gelijke mate ook de verantwoordelijkheid van de eigenaar van de kater. Indien de eigenaar van de kater deze had laten castreren had ik eveneens geen schade op gelopen. Zij heeft in deze op geen enkele wijze getracht de betreffende schade te voorkomen.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag