Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Huis is verkocht en de overdracht is volgende week. Nu wil de nieuwe koper het huis direct weer gaan verkopen. Hiervoor heeft hij onze makelaar ingeschakeld en die heeft het huis nu al weer op Funda.nl gezet inclusief onze foto's.
Mijn vraag is nu:
1. Mag er zomaar een huis te koop worden aangeboden zonder dat de eigenaar dit wil (maw kan ik dus zomaar mijn buurmans huis te koop zetten?)
2. Zijn de foto's niet ons eigendom? Het is dan wel door de makelaar bemiddeld maar door ons betaald.

Graag advies

JA, zodra de woning gekocht is mag de kopende partij de woning direct weer verkopen aangezien deze dan de eigenaar is. maar dan moet wel de handtekening zijn gezet. Daarbij betreffende de foto's. Als deze door de makelaars zijn gemaakt, dan rust daar ook de auteursrecht en mag deze er mee doen, wat zij willen. Dit is anders als u ze gemaakt hebt.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor de reactie.
Let wel, het huis is nog niet overgedragen naar de nieuwe eigenaar dus nog steeds ons eigendom. Ik begrijp dat na overdracht het de nieuwe eigenaar vrij staat weer te verkopen.
De foto's zijn gemaakt door een professionele partij via bemiddeling van de makelaar. Wij betaalden de makelaar en hij de fotograaf.


Zodra de handtekening voor de koop is gezet is in het feitelijk gezien zijn eigendom en is de overdracht een formaliteit en hebt u de woning in principe in beheer. Nu is mij dat nog niet geheel duidelijk of de woning officieel al is gekocht. Wat betreft de foto's wordt het op deze manier een lastig verhaal en ook dan zeg ik dat de foto's aan de makelaar behoren aangezien die de fotograaf heeft betaald.

Beoordeel dit antwoord:

Het ligt toch net iets anders: na ondertekening van koopakte ontstaat voor zowel koper als verkoper de verplichting om mee te werken aan de levering van het pand. Verkoper is op dat moment nog eigenaar en ook aansprakelijk voor eventuele schade etc die aan het pand ontstaat. (Dit kan anders zijn indien het koopcontract tevens de overdracht van de economische eigendom behelst, dan moet daar in opgenomen zijn dat het risico op dat moment over gaat op de koper. Het ligt niet voor de hand dat hier sprake is van een dergelijke constructie)
Het staat de koper vrij om vanaf het moment van ondertekening van de koopoakte de woning te koop aan te bieden ook al is hij op dat moment nog geen (economisch of juridisch) eigenaar.
De eigendom van het pand gaat eerst over nadat een afschrift of uittreksel van de notariƫle akte van levering is ingeschreven bij het kadaster.
Wat de foto's betreft ben ik van mening dat de makelaar deze heeft gemaakt in het kader van de overeenkomst tot bemiddeling gesloten met de vraagsteller. In het kader van deze overeenkomst heeft de makelaar toestemming gekregen om de woning te betreden en foto's te maken waaruit in overleg met zijn opdrachtgever een selectie is gemaakt. Hierbij komt het voor dat foto's door de opdrachtgever afgekeurd worden om privacy redenen. Hij mag de foto's niet zonder toestemming van de partij bij de betreffende overeenkomst voor een andere opdracht gebruiken.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Helder antwoord, bedankt!
Toch gek dat je dus een huis op Funda kan zetten wat je zelf niet in eigendom hebt en zonder dat de huidige eigenaar dit wil. Ik kan dus gewoon mijn buurmans huis er op zetten als ik dat wil
Vreemd.


Het Nederlandse systeem is zo, dat je alles mag verkopen, pas op het moment dat je de eigendom moet leveren moet je daadwerkelijk eigenaar zijn om dat te kunnen doen. Je kan/mag dus bij wijze van spreken de Euromast verkopen maar leveren zal niet lukken.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag