Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Ik heb een boek geleend bij een bibliotheek. Dit boek is buiten mijn schuld om vernietigd geraakt. Dit heb ik direct aan de bibliotheek gemeld.
De bibliotheek vordert van mij een vergoeding voor het boek. Zij berekenen ook incassokosten omdat ik in de eerste instantie geweigerd heb het bedrag te betalen omdat ik van mening was dat het boek buiten mijn schuld om beschadigd/vernietigd is geraakt.

Vraag : Nakoming van mijn verplichting tot inleveren van de boeken is blijvend onmogelijk geworden. Dus volgens artikel 6:81 ben ik nimmer in verzuim geweest. Wat zijn de gevolgen daarvan? Bijvoorbeeld dat de bibliotheek mij geen incassokosten mag rekenen, omdat 6:81 een vereiste is voor 6:96?
En in het verlengde van deze vraag: is het dan ook zo dat ik niet hoef op te draaien voor de schade aan de boeken, aangezien dit buiten mijn schuld om is gebeurd?

Als het duidelijk is dat u geen schuld heeft aan het vernietigen van het boek, dan bent u ook niet aansprakelijk voor de schade. De schade zal verhaalt moeten worden aan degene die het boek vernietigt heeft.

Doordat een ander het boek heeft laten 'verdwijnen' bent u belemmerd om de nakoming na te komen van het inleveren van het boek. Zodoende, zijn de incassokosten niet relevant en hebben geen rechtsgrond. Uitgaande van uw casus, uiteraard.

Beoordeel dit antwoord:

E.e.a. onder voorbehoud van de overeenkomst die u met de bibliotheek heeft, maar u bent wel degelijk verantwoordelijk voor de schade die de bibliotheek leidt. Of het uw schuld is dat het boek is vernietigd doet niet terzake. U heeft het boek geleend, dus u bent de contractpartij van de bibliotheek, dus schadeplichtig. Dat u uw schade weer op een derde zou kunnen verhalen is goed mogelijk, maar daar heeft de bibliotheek niets mee van doen. De incassokosten bent u derhalve ook verschuldigd, mits correct aangezegd natuurlijk.

Art. 6:81 BW leest u overigens verkeerd. Nu nakoming niet mogelijk is, bent u direct in verzuim en is ingebrekestelling niet nodig (dat ziet immers toe op nakoming, wat in uw geval niet meer mogelijk is).

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag